07:20
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:20
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ανησυχία για την εμφάνιση του Έμπολα στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί

Υγειονομικοί στην Αφρική / Φωτογραφία: Twitter

Υγειονομικοί στην Αφρική / Φωτογραφία: Twitter

29.04.2022
11:28
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2022 • 14:21
Καμία ανησυχία για την εξάπλωση του Έμπολα στην χώρα - Έξαρση κρουσμάτων στην Αφρική

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επανεμφάνιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας ενδιάμεσων ξενιστών.


Όμως, ο καθηγητής Μικροβολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθησυχάζει τους πάντες λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με τη μετάδοση του ιού στη χώρα μας.

«Είναι ένας ιός της ζούγκλας που μεταδόθηκε στον άνθρωπο όταν άρχισε να μπαίνει σε αυτή και να την μετατρέπει σε κατοικημένη περιοχή. Έχει τρομερή θνησιμότητα αλλά αυτό το στοιχείο ευτυχώς τον εμποδίζει από το να εξελιχθεί σε πανδημία όπως ο κορονοϊός. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην χώρας μας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του», τόνισε μιλώντας στο newsbomb.gr.

«Καμπανάκι» από τον  ΠΟΥ

Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου.

Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».


«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Αγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.


Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση