04:13
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:13
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αναβρασμός στο ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία: «Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας»

Συνάντηση του Γενς Στόλτενμπεργκ από τη θέση του πρωθυπουργού της Νορβηγίας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Συνάντηση του Γενς Στόλτενμπεργκ από τη θέση του πρωθυπουργού της Νορβηγίας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

26.03.2023
19:19
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 • 9:25
Το ΝΑΤΟ αντέδρασε για την ανάπτυξη των πυρηνικών της Ρωσίας στη Λευκορωσία

Την αντίδραση του ΝΑΤΟ προκάλεσε η ανάπτυξη πυρηνικών από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, με τη Συμμαχία να χαρακτηρίζει την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ως «επικίνδυνη και ανεύθυνη».

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής, ωστόσο η ανησυχία είναι αιτιολογημένη, καθώς τα πυρηνικά θα βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ και δίπλα σε τρία νατοϊκά μέλη τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Πούτιν από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι ο έλεγχος των πυρηνικών θα βρίσκεται στη Μόσχα και αντιτείνει ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν πυρηνικά στα εδάφη των συμμάχων τους: «συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάζουμε τις υποχρεώσεις μας, το τονίζω, χωρίς να παραβιάζουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

«Πράγματι δεν παραβιάζει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών, ωστόσο παραβιάζει μια δήλωση που ο πρόεδρος Πούτιν έκανε μόλις πριν από 4 ημέρες μαζί με τον πρόεδρο Σι ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πυρηνικά εκτός συνόρων», σχολίασε ο ειδικός επί συγκεκριμένων θεμάτων Μαΐλς Πάουερ.

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Tass, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Λευκορωσία για τα πυρηνικά όπλα και, ειδικότερα, σημείωσε ότι «μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος ευρωπαίων συμμάχων, για να δικαιολογήσει τη συμφωνία του με τη Λευκορωσία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει εγείρει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, που αποτελεί και ΝΑΤΟϊκό έδαφος.

«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετούσαμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς των συμφωνιών», σημείωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass.

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, η Ρωσία έχει ήδη στείλει 10 αεροσκάφη στη Λευκορωσία, τα οποία μπορούν να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, με τον Πούτιν να λέει ότι οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Iskander – που είναι σε θέση να φέρουν πυρηνικές κεφαλές – είχαν επίσης σταλεί στη Λευκορωσία και η εκπαίδευση για τα πληρώματα θα ξεκινήσει εκεί στις 3 Απριλίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση