12:08
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:08
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το νου σου, αλλάζει η ώρα την Κυριακή 26 Μαρτίου

Ρολόγια δείχνουν την αλλαγή στην ώρα, από το χειμερινό στο θερινό ωράριο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ρολόγια δείχνουν την αλλαγή στην ώρα, από το χειμερινό στο θερινό ωράριο / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.03.2023
20:12
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2023 • 8:52
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει το χειμερινό ωράριο και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00. Ουσιαστικά, λήγει το χειμερινό ωράριο και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Τι συμβαίνει με την αλλαγή ώρα στην Ευρώπη

Διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Eurovnews, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για την κατάργηση στην αλλαγή ώρας τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά από δημόσια διαβούλευση στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των 4,6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν ζήτησε να τερματιστεί η πρακτική αυτή. Στη συνέχεια, η πρόταση εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Το ρολόι της Leica με την κόκκινη κουκίδα
Το ρολόι της Leica με την κόκκινη κουκκίδα / Φωτογραφία: Instagram

Η θερινή ώρα (DST), κατά την οποία τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά στις αρχές της άνοιξης και μία ώρα πίσω το φθινόπωρο, εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1916, όταν η Γερμανία, που τότε βρισκόταν ακόμη σε πόλεμο, προσπαθούσε να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα εργοστάσια όπλων της. Οι περισσότερες γειτονικές χώρες, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, ακολούθησαν το παράδειγμα.

Η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε ως επί το πλείστον στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά εφαρμόστηκε και πάλι τη δεκαετία του 1970 λόγω του πετρελαϊκού σοκ, σε μια νέα προσπάθεια να μειωθεί η ανάγκη για τεχνητό φως και συνεπώς η κατανάλωση ενέργειας.

Εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για αλλαγή ώρας

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021, ωστόσο η απόφαση «πάγωσε» λόγω των έκτακτων συνθηκών λόγω του κορονοϊού.

Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019 και η κατάργησή της επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δεν έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από ένα διαδικτυακό δημοψήφισμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην δημοσκόπηση πήρε μέρος λιγότερο από το 1% των Ευρωπαίων πολιτών, με το 84% των 4,6 εκατομμυρίων  συμμετεχόντων είχε ταχθεί υπέρ του να παραμείνει μόνιμα η θερινή ώρα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση