04:37
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:37
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αλκυονίδες νήσοι: Ποια είναι τα «καλά νησιά» που έκαναν τον Τσελέντη «να χάσει τον ύπνο του» στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού

Αλκυονίδες νήσοι: Ποια είναι τα «καλά νησιά» που έκαναν τον Τσελέντη «να χάσει τον ύπνο του» / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Αλκυονίδες νήσοι: Ποια είναι τα «καλά νησιά» που έκαναν τον Τσελέντη «να χάσει τον ύπνο του» / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

30.11.2022
12:28
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2022 • 22:12
Προειδοποίηση Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες τα επόμενα πέντε χρόνια

Οι Αλκυονίδες νήσοι, οι οποίες έκαναν τον Άκη Τσελέντη να χάσει τον… ύπνο του, καλούμενες και κατ΄ ευφημισμό «καλά νησιά» αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου της Λιβαδόστρας απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.

Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή.

Αλκυονίδες νήσοι
Αλκυονίδες νήσοι

Τις τελευταίες ώρες η ανησυχία εκατομμύρια πολιτών που ζουν στο Λεκανοπέδιο αλλά και στην Κόρινθο είναι μεγάλη, καθώς οι αλλεπάλληλοι σεισμοί στην Εύβοια έχουν… ξυπνήσει άσχημες μνήμες. Οι κάτοικοι στη νότια Εύβοια πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, μετά τον σεισμό των πέντε ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 το βράδυ της Τρίτης (30/11).

Η περιοχή των «Καλών νήσων», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα!

Σημειώνεται ότι καθοριστικός για την πόλη της Κορίνθου ήταν ο σεισμός του 1858. Ο οικισμός, που βρισκόταν τότε στην περιοχή της σημερινής Αρχαίας Κορίνθου, καταστράφηκε και η πόλη με κυβερνητική απόφαση μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ε.Τ, η πρόσφατη ιστορία είναι σύμφωνη με τη σεισμική εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή από την αρχαιότητα, δίνοντας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ κάθε περίπου 30 χρόνια. Τα «μυστικά» του Κορινθιακού βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας και οι πρόσφατοι σεισμοί φούντωσαν τα σενάρια για τη ζώνη που ξεκόλλησε την Πελοπόννησο από τη Στερεά Ελλάδα.

Τα ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου στον χάρτη
Τα ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου στον χάρτη – Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί ο Τσελέντης… έχασε τον ύπνο του

Πριν από ένα 24ωρο, το πρωί της Τρίτης (29/11) ήρθαν ξανά στη δημοσιότητα εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Εύβοιας. Σαν να μην έφτανε αυτό, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι «έχει χάσει τον ύπνο του» καθώς περιμένει «σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ σε βάθος 5ετίας»!

«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά, δήλωση που σχολιάστηκε αρνητικά από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο!

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», ανέφερε ο κ. Τσελέντης, ενώ έκανε λόγο και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών.

«Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Και επειδή στο παρελθόν μας έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα», τόνισε.

Η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος, απάντησε σε σχετική ερώτηση, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ πραγματοποιεί εκεί και σειρά από ομιλίες για το θέμα.

Σεισμός στην Εύβοια: Συμφώνησε και ο Λέκκας με τον Τσελέντη – «Σίγουρα οι Αλκυονίδες στο άμεσο μέλλον θα δώσουν μεγάλο σεισμό»

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό», είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας για το ενδεχόμενο σεισμού από τις Αλκυονίδες.

«Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Σχεδιασμού.

Αν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός θα αντέξουν τα σπίτια; «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν», τόνισε και συνέχισε:

Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση