20:30
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:30
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Ζελένσκι «κλείνει το μάτι» στο Πεκίνο: Θετικός ο Ουκρανός στην εξέταση του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι

24.02.2023
19:35
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2023 • 23:54
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι σχολίασε πως βρίσκει ενδιαφέροντα τα σημεία που προτείνει το Πεκίνο για την ειρήνη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο γραφείο του στο Κίεβο / Φωτογραφία: Twitter @ZelenskyyUa
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο γραφείο του στο Κίεβο / Φωτογραφία: Twitter @ZelenskyyUa

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Ντάι Μπίνγκ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη: «Υποστηρίζουμε μια προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό, να θέσουν τις νόμιμες ανησυχίες τους στη διαπραγμάτευση, να καθορίσουν εφικτές επιλογές και να δώσουν μια ευκαιρία για τον πρόωρο τερματισμό της κρίσης και την ανοικοδόμηση της ειρήνης».

Τι προτείνει η Κίνα για την ειρήνη στην Ευρώπη

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη σωστή προσέγγιση της προώθησης των συνομιλιών για την ειρήνη, να βοηθήσει τα μέρη της σύγκρουσης να ανοίξουν την πόρτα για μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσει συνθήκες και πλατφόρμες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Μάλιστα το Πεκίνο, σημειώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας / Φωτογραφία: Unsplash

Χωρίς να αναφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία, η Κίνα σημειώνει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να διατηρηθεί. Δεν διευκρινίζει τι θα σήμαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που της αφαιρέθηκαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει επίσης μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία», έναν όρο που συχνά αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση.

Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ πριν από την εισβολή και ξεκίνησε τον αιματηρό πόλεμο με την πρόφαση πως αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε από τη Δύση.

Άλλα σημεία ζητούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και παύση των επιθέσεων εναντίον αμάχων, χωρίς να γίνεται λόγος για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και τη διατήρηση των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε ασφαλή κατάσταση και τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.

Σύνοδο κορυφής με συμμετοχή Κίνας, Ινδίας και άλλων χωρών ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης σήμερα ότι θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.

«Σημαντική συμβολή» στην ειρήνη το σχέδιο της Κίνας, λέει ο ΟΗΕ

Το έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα η Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μια «σημαντική συμβολή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά. Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας τη «συλλογική ευθύνη», για την επίτευξη «μιας δίκαιης ειρήνης» όπως ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

«Πήρα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Μ’ αυτές τις λέξεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας τη χειρότερη σύγκρουση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος αρχίζει τις εχθροπραξίες λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί (05:00 ώρα Ελλάδας) με μια αιφνιδιαστική δήλωσή του στην τηλεόραση.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο στην Ουκρανία
Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, επαναλαμβάνοντας τις αβάσιμες κατηγορίες του για μια «γενοκτονία» ενορχηστρωμένη από την Ουκρανία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας και καταγγέλλοντας μια «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς – την οποία το Κίεβο πολεμά από το 2014 με τα όπλα.

Απειλεί τη Δύση με «πρωτοφανείς συνέπειες», αν αυτή αναμιχθεί.

Το βράδυ, το Κίεβο ανακοινώνει πως ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται κοντά στη Λευκορωσία και εκεί είχε συμβεί το 1986 το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε στα χέρια των επιτιθέμενων.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως κατέστρεψε περισσότερες από 70 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένδεκα αεροδρόμια. Η Ουκρανία λέει πως κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Στο τέλος αυτής της πρώτης ημέρας του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θρηνεί το θάνατο «137 Ουκρανών ηρώων» και κηρύσσει γενική επιστράτευση.

Αυτός που παρουσιάζει τη χώρα του σαν την «ασπίδα της Ευρώπης» έναντι της Ρωσίας, επικρίνει την έλλειψη βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους της.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανένα», λέει εκφράζοντας τη λύπη του για την άρνηση του ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Με ρούχα πολεμάρχου, αυτός ο 44χρονος πρώην κωμικός ηθοποιός ορκίζεται ότι θα «παραμείνει στην πρωτεύουσα» μαζί με την κυβέρνησή του, ξεκινώντας ένα ισχυρό κίνημα λαϊκής αντίστασης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση