11:03
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:03
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

O Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν στο τραπέζι της συζήτησης – Είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

03.03.2022
18:57
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2022 • 0:19
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι θέλει τετ-α-τετ συνάντηση με τον Β. Πούτιν

Την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε σε μια μαραθώνια τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

«Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν (…) γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Πούτιν.

«Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης» δήλωσε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος, που σημείωσε πως η Δύση έχει στείλει βοήθεια, αλλά στο τέλος της ημέρας οι Ουκρανοί πολεμούν μόνοι τους.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Facebook

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έχουν φέρει μαζί τους κινητά κρεματόρια, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform.

«Το ξέρετε ότι (τα ρωσικά στρατεύματα –σ.σ.) έχουν φέρει μαζί τους κρεματόρια; Απλά έφεραν μαζί τους κρεματόρια. Δηλαδή δεν ετοιμάζονται να δείξουν στις οικογένειες τους, στις μητέρες, ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν, ότι τα σκότωσαν, ότι ήρθαν στην Ουκρανία για να μας σκοτώσουν και εμείς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, την ελευθερία μας, τα σπίτια μας, για αυτό πεθαίνουν» είπε.

«Αυτά τα παιδιά μεταφέρουν αυτά τα κρεματόρια… Καταλαβαίνουν ότι μεταφέρουν κάτι που για τα ίδια… Αυτό είναι απλά φοβερό… Δεν καταλαβαίνω… Αυτές είναι πράξεις γενοκτονίας και φασισμού», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί γιατροί δείχνουν ανθρωπιά, σώζοντας τους Ρώσους αιχμαλώτους τραυματίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, απαντώντας στο ερώτημα για την υποστήριξη που έχει η Ουκρανία εκ μέρους του Ισραήλ, είπε ότι έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δεν νοιώθει ότι αυτό έχει «τυλιχθεί με την ουκρανική σημαία» ενώ ευχαρίστησε τους Εβραίους για τις προσευχές τους στο τείχος των δακρύων στην Ιερουσαλήμ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθάει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους.

«Θέλω πολύ οι Ρωσίδες μητέρες , που έστειλαν αυτά τα παιδιά 18-19 ετών. Εγώ είμαι 45 και έχω κόρη σ’ αυτήν την ηλικία. Είναι φοβερό! Δεν μπορώ ακόμη να φανταστώ ότι αυτά τα αγόρια που θα μπορούσαν να ήταν δικά μου παιδιά ή παιδιά άλλων στην ηλικία μου, της γενιάς μας, ότι ήρθαν για να σκοτώσουν» είπε.

«Θέλω οι μητέρες αυτές μνα καταλάβουν και να έρθουν να τα πάρουν. Ακόμα και τα παιδιά, που έχουν ήδη σκοτωθεί εδώ, και είναι πολλά. Ας έρθουν εδώ. Παρακαλώ, για όλες τις μητέρες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση. Ας έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Όπως έχει ανακοινωθεί οι συνολικές απώλειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου είναι περίπου 9.000 στρατιώτες.

Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν στη ρωσική επίθεση

«Αν κάποιος νομίζει ότι, αφού ξεπέρασαν όλα αυτά (σ.σ. αναφέρεται στο παρελθόν της Ουκρανίας), οι Ουκρανοί φοβούνται, σπάσουν ή παραδίδονται -δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία» ανέφερε νωρίτερα ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν στη ρωσική επίθεση, τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία ανάπαυλα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της Ουκρανίας τα μεσάνυχτα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία Μάτι Μαάσικας ( Matti Maasikas) δήλωσε σήμερα ότι σε κτίρια διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Κίεβο βρέθηκαν σημάδια που μοιάζουν με στόχους.

«Έρχονται κι άλλες ‘διπλωματικές απώλειες’; Σημάδια όπως αυτά βρέθηκαν σε περισσότερα από ένα κτίρια διπλωματικών αποστολών στο Κίεβο» έγραψε στο Twitter στο οποίο έχουν αναρτηθεί δυο σχετικές φωτογραφίες.

Εντείνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις

Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ένας άλλος σύμβουλος, ο Βαντίμ Ντενισένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Όλα αυτά την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στη δεύτερη συνάντηση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σε ανάρτησή του λίγο αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σημείωσε πως τα θέματα «κλειδί» στη συζήτηση για την ουκρανική αντιπροσωπεία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η επιβολή ανακωχής μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων δυνάμεων και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση πολιτών από κατεστραμμένα ή υπό βομβαρδισμό χωριά και πόλεις.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα  το Ria Novosti, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αναχωρήσει με προορισμό την Λευκορωσία με ελικόπτερο, αναφέροντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε δύο ώρες».

Τα χειρότερα έρχονται

«Χωρίς να κάνουμε προβλέψεις, θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Το είπε και ο Γάλλος πρόεδρος χθες. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά που είπε σήμερα ο Πούτιν που θα πρέπει να μας καθησυχάσει», δήλωσε πηγή από το Ελιζέ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως του τόνισε πως δεν προτίθεται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του / Φωτογραφία: Twitter @EmmanuelMacron
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του / Φωτογραφία: Twitter @EmmanuelMacron

Η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ στο δίκτυο TF1. «Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής», πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στην βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό».

Υπό κατοχή 400.000 άνθρωποι

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, όπου υπό κατοχή βρίσκονται 400.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι….Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αρμόδια της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ukraina-24».

«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς ‘πράσινους διαδρόμους’ ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η ίδια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση