Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι σημείωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία. Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, ο Ζελένσκι δηλώνει επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αλλάζει στάση για το ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασα τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».
Μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».
«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Ζελένσκι
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν τη χώρα τους, καθώς άνοιξε ομιλία προς τους Βρετανούς βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Όπως και σε προηγούμενες ομιλίες, που δόθηκαν επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, προς Αμερικανούς νομοθέτες και ευρωβουλευτές, ο Ζελένσκι χειροκροτήθηκε από τους εκπροσώπους που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον τιμήσουν.
Long standing ovation from MPs for Zelensky before he begins. This is definitely one of the more unusual scenes i have experienced in the Commons – a leader under siege, unshaven, in a jumper, addressing MPs live from a war zone.
— Peter Walker (@peterwalker99) March 8, 2022
Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν αυτό που έχουν, είπε, όπως ακριβώς οι Βρετανοί δεν ήθελαν να χάσουν τη χώρα τους όταν δέχθηκε επίθεση από τους Ναζί.
Ο Ζελένσκι επικαλέστηκε και τον Βρετανό ηγέτη του πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ καθώς υποσχέθηκε ότι η Ουκρανία «θα πολεμήσει μέχρι τέλους». Επαναλαμβάνοντας την περίφημη ομιλία του Τσόρτσιλ το 1940 «θα πολεμήσουμε στις παραλίες», ο Ζελένσκι είπε: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για τη γη μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές και στους δρόμους».
Η Ουκρανία δεν θα τα παρατήσει και «δεν θα χάσουμε», είπε.
Κατάμεστη η αίθουσα των Κοινοτήτων για την ομιλία Ζελένσκι
Η αίθουσα των Κοινοτήτων ήταν κατάμεστη ενόψει της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου, ενώ σύμφωνα με το BBC, ήταν η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης μίλησε σε βουλευτές στην αίθουσα των Κοινοτήτων – κανονικά αυτού του είδους οι ομιλίες γίνονται στην αίθουσα του Ουεστμίνιστερ.
Μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου της συντηρητικής κυβέρνησης των Τόρις και του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου, των Εργατικών έλαβε θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ο Ουκρανός πρέσβης κάθισε επίσης στα πίσω έδρανα της αίθουσας.
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανέφερε στους βουλευτές τον Σαίξπηρ, λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει καταλήξει στο «να ζει» (σε αντίθεση με το «να μην ζει», όπως διερωτάτο ο συγγραφέας «Να ζει κανείς ή να μην ζει;»). Ο Ουκρανός ζήτησε περισσότερες κυρώσεις και βοήθεια ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ουκρανικοί ουρανοί είναι ασφαλείς.