Φήμες ανέφεραν πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία και είχε φύγει από τη χώρα, με προορισμό τη Βαρσοβία. Ο ίδιος όμως θέλησε να απαντήσει στις φήμες αυτές με βίντεό του μέσα από το Κίεβο!
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.
«Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», είπε ο Ζελένσκι.
Δίπλα του εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.
Αρνήθηκε συνάντηση με Πούτιν στο Μινσκ
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, καθώς δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντηση στο Μινσκ για να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου. Όμως ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενώ έχει δεχτεί τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, αρνήθηκε το Μινσκ ως το μέρος της συνάντησης αυτής.
Μάλιστα όπως κυκλοφόρησε από πλευράς Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας αντιπρότεινε την Πολωνία και συγκεκριμένα την πόλη της Βαρσοβίας.
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Κίεβο, μία ημέρα μετά την μαζική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία αναπτύχθηκε από τρία διαφορετικά σημεία στον χάρτη.
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πάνω από την πόλη και σε πολλές συνοικίες ακούστηκαν βαριά πυρά και εκρήξεις, καθώς ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πλησίαζαν από τα βορειοδυτικά. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
Υπήρξαν επίσης σημαντικές μάχες κοντά στο Ιβάνκιβ, περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά του Κιέβου, και ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κίεβο από τα ανατολικά.
Η πίεση εντεινόταν επίσης γύρω από το Τσερνίχοφ, περίπου 90 μίλια βορειοανατολικά του Κιέβου, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να παρακάμψουν την πόλη και να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα μέσω του δρόμου Ε95 προς το Κόζελεκ και τελικά προς τα ανατολικά προάστια του Κιέβου. Ανατολικότερα, περίπου 125 μίλια από την πρωτεύουσα, η πόλη Κόνοτοπ χάθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
Αλλού, οι δυνάμεις στην Ουκρανία πιστεύεται ότι κρατούσαν γερά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ενώ η ανατολική πόλη του Χάρκοβο, η οποία έχει πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, περικυκλωνόταν σταδιακά από ρωσικά στρατεύματα.
Την Πέμπτη, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία από πολλαπλά μέτωπα, βάζοντας έτσι ολέθριο τέλος σε εβδομάδες άκαρπων διπλωματικών προσπαθειών των δυτικών ηγετών για την αποτροπή του πολέμου στην περιοχή.
Μάχες και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα γύρω και καθ’ οδόν προς το Κίεβο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας φιλόδοξης επίθεσης από ελικόπτερα στη στρατιωτική αεροπορική βάση Χοστόμελ.
Η Ουκρανία έχασε επίσης χθες τον έλεγχο της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνομπίλ στα βόρεια, όπου μαίνονταν μάχες μετά τη διέλευση ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία. Μια ρωσική γραμμή πέρασε από το συνοριακό πέρασμα Σενκίβκα κοντά στο Τσερνίχοφ.
Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την πρώτη μέρα της επιδρομής στην Ουκρανία.