02:31
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:31
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ζελένσκι: «Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά στους φοιτητές στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά στους φοιτητές στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

11.05.2022
16:33
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2022 • 21:28
«Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα είχε γίνει πόλεμος», δηλώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μαριούπολης εκτίμησε ότι πάνω από 10.000 κάτοικοι της Μαριούπολης ενδέχεται να πεθάνουν από ασθένειες.

«Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po).

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κίνδυνος η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δικαιολογεί την εισβολή στη γειτονική χώρα, η οποία ξεκίνησε πριν από περισσότερους από δύο μήνες.

Παράλληλα ο Ζελένσκι τόνισε ότι επιθυμεί να ανακτήσει τα εδάφη της χώρας του πριν από το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα.

«Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας, θα τον τελειώσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οι Ρώσοι μετέτρεψαν την Μαριούπολη σε μεσαιωνικό γκέτο»

Η Μαριούπολη στην Ουκρανία
Η Μαριούπολη στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έως το τέλος του χρόνου στην Μαριούπολη από τις ασθένειες και τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζουν μπορεί να πεθάνουν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, έγραψε σε ανάρτηση του ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Αυτή τη στιγμή στην Μαριούπολη βρίσκονται 150-170.000 άνθρωποι.

«Οι κατακτητές μετέτρεψαν την Μαριούπολη σ΄ ένα μεσαιωνικό γκέτο, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να είναι ανάλογη. Χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, χωρίς την αποκατάσταση και την επισκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης θα επακολουθήσουν επιδημίες. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι γέροντες και άρρωστοι άνθρωποι. Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες η θνησιμότητα μεταξύ των ευπαθών ομάδων θα αυξηθεί αρκετές φορές», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας την πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων από την πόλη.

ILO: Σχεδόν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου

Σχεδόν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καθώς η σύγκρουση οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωσε δραματικά τις εξαγωγές και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Οι απώλειες θέσεων εργασίας, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή, θα μπορούσαν να φθάσουν τα επτά εκατομμύρια αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, ανέφερε σε μια έρευνα η ILO, προσθέτοντας πως 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επανέλθουν γρήγορα σε περίπτωση που επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αυξήσει την ανεργία σε γειτονικές χώρες και θα πλήξει τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας

Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανεργία στις γειτονικές χώρες που υποδέχονται εκατομμύρια πρόσφυγες και να πλήξει τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας καθώς μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία χάνουν τις δουλειές τους και επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έχει αναγκάσει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άλλους -κυρίως γυναίκες, παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους- να διαφύγουν και θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο το 2022.

«Οι οικονομικές διαταραχές, σε συνδυασμό με τον μεγάλου εύρους εσωτερικό εκτοπισμό και τις ροές των προσφύγων, προκαλούν μεγάλης κλίμακας απώλειες σε όρους απασχόλησης και εισοδημάτων», αναφέρει η έρευνα.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδήγησε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, προκαλώντας την ταχύτερη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε.

Γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, 1,2 εκατ. από τους οποίους εκτιμάται ότι εργάζονταν πριν από την εισβολή.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα ασκήσει διαρκή πίεση στις αγορές εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στις χώρες εκείνες, αυξάνοντας πιθανόν την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα.

Η ανεργία στην Πολωνία θα αυξηθεί έως 5,3%

«Σε μια υποθετική άσκηση, με την προσθήκη αυτών των προσφύγων στον αριθμό των ανέργων το ποσοστό ανεργίας στην Πολωνία θα αυξηθεί από 3% σε 5,3%», ανέφερε.

Ο πόλεμος θα έχει επίσης δευτερογενή επίπτωση σε χώρες στην Κεντρική Ασία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που στέλνουν μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία.

Μια οικονομική ύφεση στη Ρωσία, που συμπιέζεται από τις δυτικές κυρώσεις και τα κόστη του πολέμου, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι μετανάστες εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ανέφερε η έκθεση.

Παγκοσμίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, απειλώντας τις θέσεις εργασίας και την αύξηση των πραγματικών μισθών ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βρίσκονται ακόμη σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε.

Ουκρανία: Προσάρτηση της Χερσώνας θα ζητήσουν οι φιλορωσικές αρχές

Δορυφορική εικόνα από την Χερσώνα
Δορυφορική εικόνα από την Χερσώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι φιλορώσοι στη Χερσώνα, θέλουν να ζητήσουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία και το Κρεμλίνο λέει ότι αυτό εξαρτάται από τους κατοίκου, ενώ ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι δεν θέλει πόλεμο με την Ευρώπη.

Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.

«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.

Κρεμλίνο: Εξαρτάται από τη βούληση των κατοίκων της Χερσώνας

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε σήμερα ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

Ο Πούτιν ζήτησε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία αφού κατηγόρησε το Κίεβο ότι σφαγιάζει και διώκει τους ρωσόφωνους. Είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει ουκρανικές περιοχές.

Η περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό.

Η κατάληψη της Χερσώνας, που είναι η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και το ρωσικό έδαφος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση