Quantcast
01:29
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:29
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ζελένσκι για συνομιλίες: «Θετικά σημάδια αλλά θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα» – Στρατός: «Η ρωσική δέσμευση για απόσυρση έχει σκοπό να παραπλανήσει»

Βολόντιμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

Βολόντιμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

30.03.2022
07:35
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2022 • 10:54
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για θετικά σημάδια στις διαπραγματεύσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Ουκρανία: Η ρωσική δέσμευση για απόσυρση έχει σκοπό να παραπλανήσει

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει ότι η ρωσική υπόσχεση για απόσυρση των στρατευμάτων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να παραπλανήσει. Στην τελευταία ενημέρωσή του, το γενικό επιτελείο τόνισε ότι οι ρωσικές μονάδες συνεχίζουν να απομακρύνονται από το Κίεβο και από το Τσερνίχιβ. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Ο στρατός της Ουκρανίας πιστεύει ότι οι αποσύρσεις «είναι πιθανώς μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων» με στόχο την παραπλάνηση της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας και τη δημιουργία μιας «λανθασμένης αντίληψης» σχετικά με το νόημα της ανάπτυξής τους.

Σειρήνες και βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Σειρήνες ήχησαν νωρίς το πρωί της σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών Κιέβου, Ζιτομίρ, Χάρκοβο, Ντνίπρο και Πολτάβα, όπως αναφέρει το The Kyiv Independent. Πολλαπλές εκρήξεις και βομβαρδισμοί ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο.

Γραφείο της αποστολής της ΕΕ βομβαρδίστηκε

Την ίδια στιγμή, γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας δέχτηκε επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ισπανό αξιωματούχο, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Δεν έχει ξεκινήσει η ανθρωπιστική επιχείρηση Γαλλίας/Ελλάδας/Τουρκίας

Στην άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους της Μαριούπολης που προσπαθούν να την εγκαταλείψουν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι για να καταστεί εφικτή η παροχή τριμερούς βοήθειας θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, που θα επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά προσώπων, φαρμάκων, τροφίμων κ.ά..

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν είχαν ενδείξεις πως ο πρόεδρος Πούτιν θα συναινούσε στα ανωτέρω, αφού με δίκη του επιλογή βρίσκεται η Μαριούπολη σε κατάσταση πολιορκίας με συνέπεια την ανθρωπιστική τραγωδία.

Πρόσθεταν ωστόσο ότι αφού άκουσε τις προϋποθέσεις που του εξέθεσε ο κ. Μακρόν για την ανθρωπιστική επιχείρηση των τριών χωρών στη Μαριούπολη, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τού απάντησε ότι θα τις εξετάσει και θα επανέλθει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση