14:24
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:24
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ έφυγε με υποβοηθούμενη ευθανασία – «Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος»

Ο σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

13.09.2022
18:17
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 • 21:42
Τι ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί του σκηνοθέτη για την υποβοηθούμενη ευθανασία

Με υποβοηθούμενη ευθανασία έφυγε από τη ζωή ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο «πατέρας» της Νουβέλ Βαγκ, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειάς του μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Γκοντάρ κατέφυγε σε νόμιμη υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία λόγω ‘πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν αναπηρία’, σύμφωνα με τους όρους της ιατρικής γνωμάτευσης», εξήγησε ο Πατρίκ Ζανερέτ, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Liberation.

Ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο νονός του Νέου Κύματος («Νουβέλ Βαγκ») πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, έκανε γνωστό η γαλλική εφημερίδα Liberation, επικαλούμενη πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στον γαλλοελβετό σκηνοθέτη

https://twitter.com/libe/status/1569656002483568641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1569656002483568641%7Ctwgr%5E6d0e500e75eeb9c98e43f701988a1f9615c57375%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fnow%2Fworld%2Fliberation-o-zan-lik-gkontar-katefyge-se-ypoboithoymeni-aytoktonia-den-itan-arrostos

«Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος», ανέφερε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο που πρόσκειται στην οικογένεια αλλά δεν κατονομάζεται. «Πήρε λοιπόν την απόφαση να τελειώνει. Ήταν δική του απόφαση και ήταν σημαντικό για αυτόν να γίνει γνωστό», πρόσθεσε.

Ο ξεχωριστός κύριος Ζαν Λικ Γκοντάρ

Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ ήταν ένας από τους διασημότερους σκηνοθέτες στον κόσμο, γνωστός για ταινίες κλασικές όπως οι «Με κομμένη την ανάσα» και «Περιφρόνηση», οι οποίες τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο και ενέπνευσαν εικονοκλάστες σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την κορύφωση της καριέρας του στα χρόνια του 1960.

Μέχρι το 1965 ο γάμος του Ζαν Λικ Γκοντάρ με την Καρίνα είχε καταλήξει σε διαζύγιο- η τελευταία κοινή τους ταινία ήταν το Made in USA, ένας φόρος τιμής στην αμερικανική λογοτεχνία που αντιμετώπισε προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ
Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ

Εκείνη την εποχή ο Γκοντάρ είχε επίσης ταυτιστεί πλήρως με την επαναστατική πολιτική της εποχής, και η κινηματογραφική του δημιουργία το αντανακλούσε αυτό: ίδρυσε μια κινηματογραφική κολεκτίβα με το όνομα του Dziga Vertov, του σοβιετικού σκηνοθέτη του Άνθρωπος με κινηματογραφική κάμερα, βοήθησε να κλείσει το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών το 1968 σε συμπαράσταση στις φοιτητικές ταραχές στο Παρίσι και συνεργάστηκε με τον νεαρό μαρξιστή φοιτητή Jean-Pierre Gorin στο Tout Va Bien, μια μελέτη μιας απεργίας σε εργοστάσιο αλλαντικών με πρωταγωνίστρια την Jane Fonda.

Ο Γκοντάρ γνώρισε επίσης, το 1970, την σκηνοθέτη Anne-Marie Miéville, η οποία θα γινόταν τακτική συνεργάτης και αργότερα σύντροφός του, μετά τη διάλυση του δεύτερου γάμου του, με την Anne Wiazemsky, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει το 1967 στη μελέτη του Γκοντάρ για τους ριζοσπάστες φοιτητές, La Chinoise.

Επιτρέπεται η υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία

Στην Ελβετία υπάρχουν διάφορες μορφές ευθανασίας, όπως η παθητική και η υποβοηθούμενη. Η γνωστότερη είναι η υποβοηθούμενη, η οποία επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θεωρητικά, εκείνος που «ωθούμενος από εγωιστικά κίνητρα» παρέχει βοήθεια σε άλλον για να βάλει τέλος στη ζωή του –για παράδειγμα, δίνοντάς του μια θανατηφόρα ουσία– τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Exit παρέχουν βοήθεια στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς να μπορεί να τους καταλογιστεί «εγωιστικό κίνητρο».

Οι υποβοηθούμενες αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, από 187 το 2003 σε 965 το 2015, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Μειώθηκαν ελαφρά το 2016, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι.

Το 2014, στο περιθώριο του Φεστιβάλ των Καννών, ο Γκοντάρ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της δημόσιας ελβετικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) αν θα σκεφτόταν ποτέ να καταφύγει στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία. Η απάντηση ήταν καταφατική: «Ναι, αλλά προς το παρόν» αυτός ο θάνατος κατ’ επιλογή «είναι ακόμη πολύ δύσκολος», δήλωσε τότε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση