20:36
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:36
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εριστικός και υπερόπτης ο Καλίν: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας απειλήσει, δεν έχει τη δύναμη ούτε την ικανότητα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τουρκία, Ιμπραήμ Καλίν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τουρκία, Ιμπραήμ Καλίν

03.11.2022
23:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2022 • 8:21
Όσα ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν για την Ελλάδα

Σε νέες υποτιμητικές δηλώσεις για την ισχύ της Ελλάδας προχώρησε την Πέμπτη (3/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις που παραχώρησε σύμφωνα με το cnnturk, ανέφερε πως η Ελλάδα «δεν έχει τη δύναμη» να απειλήσει την Τουρκία. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επαναλάβει πολλάκις το περίφημο «θα έρθουμε ένα βράδυ».

Ο Καλίν για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, δεν έχει τέτοια δύναμη και ικανότητα. Ούτε εμείς έχουμε τέτοιες προθέσεις. Δεν έχουμε στην ατζέντα μας την ένταση με την Ελλάδα» σημείωσε ο Τούρκος πολιτικός.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά με ανεπίσημο στρατιωτικό καθεστώς, διότι πρόκειται για σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε ο Καλίν.

«Εάν προχωρήσουν περαιτέρω, θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτό σε νομική βάση. Δεν μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία από τα νησιά, δεν θα το επιτρέψουμε» συνέχισε.

Ο Ιμπραήμ Καλίν
Ο Ιμπραήμ Καλίν

«Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν πολύ καλά. Κατά καιρούς, ακόμη και οι Έλληνες ομόλογοί μας έρχονται και μας διαμαρτύρονται ότι “αυτή δεν είναι η άποψή μας”. Προσπαθούν να μας σύρουν στις εσωτερικές διαμάχες στην Ελλάδα» ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν.

«Τύμπανα» πολέμου από Ερντογάν

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε  συνέντευξή του, αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun», υποστηρίζοντας πως η Αθήνα «είναι εντός της εμβέλειάς του», ενώ συμπλήρωσε πως το βεληνεκές του, που τώρα φτάνει τα 561 χιλιόμετρα, «θα αυξηθεί». Θυμίζουμε πως η Τουρκία πραγματοποίησε πριν από 20 ημέρες μυστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, μικρού βεληνεκούς, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, μάλιστα, η  δοκιμαστική εκτόξευση του εν λόγω όπλου «προκάλεσε πανικό στους Έλληνες». Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μυστικού εγχειρήματος, που ονομάζεται Tayfun και αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια.

«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, παρότι ΟΗΕ και Δύση δεν αναγνωρίζουν τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Η θέση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο

Η Ελλάδα στα άρθρα 2.2,27 και 28 του Συντάγματος αναγνωρίζει τους διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες και τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές, όχι απλά ως προτάγματα ή κατώτερης τυπικής ισχύος νόμους αλλά αναγνωρίζει σε αυτούς ίση ισχύ και πολλές φορές ανωτέρα ισχύ κι από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.

Και έναντι των γειτόνων έχει τηρήσει εις το ακέραιο κάθε δέσμευση που έχει αναλάβει, προσπαθεί να τηρεί πάντοτε φιλική στάση εμπράκτως και αποδεικνύει συνεχώς πως πρωτίστως σέβεται τους κανόνες του ΔΔ.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως για τη Τουρκία που καθημερινώς παραβιάζει και αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και την Συνθήκη των Παρισίων του 1947 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων ξανά στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Άρα, η κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου και της αιγιαλίτιδας ζώνης που έχει οριστεί σύμφωνα με την Α.Ν. 230/1936 στα 6 ναυτικά μίλια επί θαλάσσης και 10 ναυτικά μίλια επί εναέριου χώρου, είναι αδιαμφισβήτητη και αδιατάραχτη.

Η Ελλάδα επίσης με βάση το άρθρο 3 της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Και εδώ η Τουρκία έχει θέσει το περιβόητο casus belli, το οποίο όχι μόνο στερείται νομικής βάσεως αλλά συνιστά παραβίαση του άρθρου 2 παρ.4 του Χάρτη Η.Ε. ,που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας.

Είναι ο Ερντογάν το «μη χείρον βέλτιστο» για την Ελλάδα;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια «υψηλής τάσης» προσωπικότητα, στην οποία αποδίδονται αρκετά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Αυτή η «υψηλή τάση» τροφοδοτείται και από την πολιτική διαδρομή του, αλλά και από την μετάλλαξη του από έναν μεταρρυθμιστή ηγέτη σε έναν αυταρχικό «Σουλτάνο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή η μετάλλαξη ταυτίζεται με την πορεία της Τουρκίας, αλλά αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ένας «ηγέτης» οικειοποιείται και «εργαλειοποιεί» τις κοινωνικές τάσεις που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή του, για να παγιώσει ένα δικό του σύστημα διατήρησης της εξουσίας.

Η αποδοχή από τον τουρκικό λαό

Η δυναμική αποδοχή της προσωπικότητάς του από τον τουρκικό λαό αποτελεί πόλο διαφορετικών προσεγγίσεων και αναγνώσεων.

Μια ανάγνωση αποτελεί η πεποίθηση της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας του, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος του, όσο και συνολικότερα στη χώρα.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι διαχρονικός (τουλάχιστον 5 δεκαετιών), κλιμακωτός, επίμονος, και ουσιαστικός. Το κύριο ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα είναι οικουμενικός στόχος σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας.

Η άμεση συσχέτιση της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 μετά από έναν απελευθερωτικό αγώνα κατά των Ελλήνων και των συμμάχων τους έχει αδιαμφισβήτητα διαμορφώσει τη γενικότερη αρνητική αντίληψη που έχουν πολλές γενιές Τούρκων για την Ελλάδα.

Επίσης, δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι ο αργός και βασανιστικός θάνατος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποδόθηκε και στην Ελληνική Επανάσταση που ώθησε άλλους λαούς των Βαλκανίων να διεκδικήσουν τη δικιά τους απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να κερδίσει τις εκλογές, οπότε ο λιθοβολισμός της Ελλάδας θα αυξηθεί διότι η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι η παρουσία ενός μπαμπούλα όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζεται να επιθυμεί το «κακό» της Τουρκίας θα του δώσει πολύτιμες δημοσκοπικές ανάσες.

Η αντιπολίτευση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τον ακολουθήσει και να συμβάλλει στην πλειοδοσία επιθετικότητας κατά της Ελλάδας, μη θέλοντας να αφήσει το πλεονέκτημα στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση