Quantcast
10:11
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:11
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ξεχειλίζει η οργή στη Γαλλία: Νέος γύρος άγριων συγκρούσεων για το συνταξιοδοτικό – Καίνε ομοιώματα του Μακρόν (βίντεο)

Φωτιά σε διαδήλωση στη Γαλλία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά σε διαδήλωση στη Γαλλία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

19.03.2023
11:36
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2023 • 16:33
Ξεχειλίζει η οργή στη Γαλλία για το νέο συνταξιοδοτικό

Νέες άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου, καθώς χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για το γεγονός ότι πρόεδρος Μακρόν επέβαλε μια αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση που δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση επικαλέστηκε μια αμφιλεγόμενη εκτελεστική εξουσία για να επιβάλει το νομοσχέδιο με διάταγμα.

Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή στην αντιπολίτευση και μαζικές διαμαρτυρίες στο δρόμο, με τον Μακρόν να αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της δεύτερης και τελευταία θητείας του στο μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει κάνει από την Πέμπτη (16/3) κανένα δημόσιο σχόλιο για το νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 ή τη λαϊκή δυσαρέσκεια που ακολούθησε.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νάντ και της Μασσαλίας, όπου οι διαδηλωτές προσπέρασαν την αστυνομία για να καταλάβουν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό για περίπου 15 λεπτά. Στην ανατολική πόλη Μπεζανσόν, εκατοντάδες διαδηλωτές άναψαν φωτιά και έκαψαν κάρτες ψηφοφόρων.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Στο Παρίσι, η αστυνομία προσπάθησε να αποκαταστήσει την ηρεμία μετά από δύο διαδοχικές νύχτες αναταραχής, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και στην περίφημη Place de la Concorde, όπου οι διαδηλωτές πέταξαν ένα ομοίωμα του Μακρόν στη φωτιά καθώς το πλήθος ζητωκραύγαζε την Παρασκευή το βράδυ.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Place d’Italie στο Παρίσι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη μεγαλύτερη μονάδα καύσης απορριμμάτων της Ευρώπης, η οποία έχει γίνει σημείο έντασης. Κάποιοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «οι δρόμοι είναι δικοί μας» καθώς οι σειρήνες των πυροσβεστών φώναζαν.

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να πιέσουν τους βουλευτές να «ρίξουν» την κυβέρνηση του Μακρόν και να καταδικάσουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που προσπαθεί να επιβάλει χωρίς ψήφο στην Εθνοσυνέλευση.

Υγειονομικός «εφιάλτης» από τα σκουπίδια

Στις απεργίες συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, με αποκλεισμό των αποτεφρωτηρίων της πόλης πριν από 12 ημέρες λόγω των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, με τις οποίες θα πρέπει να εργαστούν μέχρι την ηλικία των 59 ετών – από 57 ετών που ήταν πριν.

Τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους λόγω της απεργίας στον κλάδο της καθαριότητας έχουν γίνει θλιβερό «σύμβολο» της αποτυχίας του σχεδίου συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου. Η αστυνομία ζήτησε από τους εργαζόμενους να καθαρίσουν ορισμένες γειτονιές, αλλά σωροί απορριμμάτων εξακολουθούν να πλημμυρίζουν την «Πόλη του Φωτός».

Οι συλλέκτες απορριμμάτων της πρωτεύουσας συνέχισαν την κυλιόμενη απεργία, αφήνοντας περίπου 10.000 τόνους σκουπιδιών στους δρόμους μέχρι την Παρασκευή. Εκπρόσωπος του συνδικάτου το Σάββατο είπε ότι οι απεργοί σε τρία αποτεφρωτήρια έξω από το Παρίσι θα αφήσουν μερικά απορριμματοφόρα να περάσουν «για να περιορίσουν τον κίνδυνο επιδημίας». Η αστυνομία είπε ότι φορτηγά από πέντε αποθήκες είχαν ξαναρχίσει τη δουλειά.

Οι προτάσεις δυσπιστίας

Αφού ο Μακρόν διέταξε την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να επικαλεστεί μια ειδική συνταγματική εξουσία για να παρακάμψει την ψηφοφορία, βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα κατέθεσαν προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης. Ένας συνασπισμός από αριστερούς βουλευτές, που υποστηρίζονται από τον Ζαν-Λικ-Μελανσόν, όπως και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, κατέθεσαν πρόταση μομφής. Ειδικότερα, οι προτάσεις δυσπιστίας είναι δύο, μία από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από το μικρό κεντρώο κόμμα «Liot».

Οι προτάσεις δυσπιστίας θα συζητηθούν το απόγευμα της Δευτέρας (20/3), σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν σήμερα πρόταση μομφής, πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι. Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη περίπου 30 βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος «LR» (από τους 61) , κάτι που θεωρείται απίθανο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien.

Τα 2/3 των Γάλλων αντίθετα στη μεταρρύθμιση

Περισσότερες απεργίες εργαζομένων είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια. Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε να ακυρωθεί το 30% των πτήσεων στο Orly, το δεύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού, και το 20% στη Μασσαλία. Η συνομοσπονδία συνδικάτων CGT προειδοποίησε ότι τουλάχιστον δύο διυλιστήρια πετρελαίου ενδέχεται να κλείσουν. Ο υπουργός Βιομηχανίας Roland Lescure είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να διατάξει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στις θέσεις τους για να αποφευχθεί η έλλειψη καυσίμων.

Ο Λοράν Μπέργκερ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, είπε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «πρέπει να αποσυρθεί». «Καταδικάζουμε τη βία. … Αλλά ο θυμός ξεχειλίζει. Είναι πολύ δυνατός, ακόμη και ανάμεσα στις τάξεις μας», είπε στο ραδιόφωνο RMC Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, η οποία θα απαιτήσει επίσης από τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο για να κατοχυρώσουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η απαίτηση από τους Γάλλους εργαζόμενους να εργαστούν άλλα δύο χρόνια είναι απαραίτητη για να αναζωογονηθεί η οικονομία της χώρας και να μην καταρρεύσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα, καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Η Γαλλία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαίους γείτονές της όπου η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι συνήθως υψηλότερη, επιμένει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι οι αλλαγές είναι άδικες για τους ανθρώπους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία σε σωματικά δύσκολες και επίπονες δουλειές και για τις γυναίκες που διακόπτουν τη σταδιοδρομία τους για να μεγαλώσουν παιδιά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση