Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές για την ειρήνη υπέστησαν συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας εμφάνισαν συμπτώματα που περιλάμβαναν «κοκκινίλες στα μάτια, συνεχή και επώδυνα δάκρυα», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Το δημοσίευμα της WSJ, αναφέρει πως οι δύο άνδρες παρουσίασαν αυτά τα συμπτώματα αφού συναντήθηκαν στο Κίεβο για συνομιλίες εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης.
Το μέσο υποστηρίζει πως άτομα που γνωρίζουν το θέμα υποπτεύονται για την ύποπτη επίθεση τη Μόσχα, η οποία, όπως είπαν, ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, άνθρωπος από το περιβάλλον Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στόχο την ομάδα, ανέφερε η WSJ.
Ο Αμπράμοβιτς και τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έχουν έκτοτε παρουσιάζει βελτίωση αναφορικά με τα συμπτώματα.
Η διαμεσολάβηση Αμπράμοβιτς
Θυμίζουμε πως να αποκαταστήσει το όνομά του προσπαθεί ο μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μετά τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την Ε.Ε και τη Βρετανία, αναλαμβάνοντας ρόλο «ειρηνοποιού» στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την κατάπαυση του πυρός.
Την περασμένη Πέμπτη το Κρεμλίνο είχε επιβεβαιώσει πως ο Αμπράμοβιτς, «έλαβε μέρος στο αρχικό στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Μόσχας, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών».
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, φέρεται να ταξιδεύει μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Κιέβου το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με μεγάλο στόχο να «κλείσει» το πολυπόθητο ραντεβού.
Ωστόσο, όταν την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο και του έδωσε σημείωμα από τον ομόλογό του από την Ουκρανία, σχετικά με τους όρους της ειρήνης, ο Πούτιν αντέδρασε με οργή.
Συγκεκριμένα, ο Αμπράμοβιτς «πέταξε» από το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό αεροσκάφος την Τετάρτη, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Σότσι.
🔺EXCLUSIVE: Roman Abramovich skirts sanctions and radar in role as the go-between https://t.co/Hil5arM450
— The Times (@thetimes) March 28, 2022
Πούτιν σε Αμπράμοβιτς: «Πες του ότι θα τους διαλύσω»
Ο Ρώσος ολιγάρχης είχε ταξιδέψει για να συναντήσει τον Πούτιν κοντά στη Μόσχα και να του παραδώσει ένα χειρόγραφο σημείωμα του Ζελένσκι που περιγράφει τη θέση της Ουκρανίας για τους όρους ειρήνης.
Σύμφωνα με τους Times, ο Ρώσος πρόεδρος δεν άφησε πολλά περιθώρια με την απάντησή του, όταν διάβασε το σημείωμα: «Πες του ότι θα τους διαλύσω».
Ακολούθως, ο Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος ενεργεί ως διαπραγματευτής του Κιέβου. Οι συζητήσεις από εκείνο το σημείο εκείνο και μετά, εξελίχθηκαν «καλά» και σημείωσαν πρόοδο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Ο Καλίν είπε στην Hurriyet το Σαββατοκύριακο ότι οι δυο πλευρές ήταν «κοντά σε συμφωνία» σε βασικά ζητήματα για το ΝΑΤΟ, την αποστρατικοποίηση και το καθεστώς προστασίας της ρωσικής γλώσσας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σχετικά με το μέλλον της Κριμαίας και το Ντονμπάς.
Ο Πούτιν εξετάζει σοβαρά τα δεδομένα, όμως, η οργή του για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού και η οργή του για τον Ζελένσκι «τον κρατούν πίσω».
Οι 6 ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Αμπράμοβιτς που εξόρισε η Βρετανία
Η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε στις 11 Μαρτίου βαριές κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβτς και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Μ. Βρετανία ανέφερε ότι είχε συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,94 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ακολουθεί η σύνοψη της κυβέρνησης για όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters:
1. Ρομάν Αμπράμοβιτς
«Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει μερίσματα στον κολοσσό του χάλυβα Evraz, στο Norilsk Nickel και είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δισεκατομμύρια λίρες το 2005. Η καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 9,4 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες απ’ τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε σχέση με τον Πούτιν. Κανένας από τους συμμάχους της Μ. Βρετανίας δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς».
2. Όλεγκ Ντεριπάσκα
«Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει μερίδια στην En+ Group, μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας που κατέχει την UC Rusal, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο. Έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια λίρες».
3. Ιγκόρ Σέτσιν
«Ο Ιγκόρ Σέτσιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και ιδιαίτερα στενός και ισχυρός σύμμαχος του Πούτιν. Στον Σέτσιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».
4. Αντρέι Κοστίν
«Ο Αντρέι Κοστίν είναι πρόεδρος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Η Μ. Βρετανία έδωσε εντολή διακοπής των συναλλαγών στην VTB Bank στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Κοστίν είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τους στόχους του Κρεμλίνου μέσω της VTB Bank. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 379 εκατομμύρια λίρες. Ο Κοστίν έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».
5. Αλεξέι Μίλερ
«Ο Αλεξέι Μίλερ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Gazprom, καθιστώντας τον ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Μίλερ υπηρέτησε υπό τον Πούτιν τη δεκαετία του 1990 όταν ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη. Στον Μίλερ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ».
6. Νικολάι Τοκάρεφ
«Ο Νικολάι Τοκάρεφ είναι πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Πούτιν όταν και οι δύο υπηρέτησαν ως αξιωματικοί της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1980. Από τότε παρέμειναν στενά συνδεδεμένοι. Ο Τοκάρεφ έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και ΕΕ».
7. Ντμίτρι Λεμπέντεφ
«Ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank Rossiya. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τις συναλλαγές στην Bank Rossiya, που θεωρείται ευρέως ως η ιδιωτική τράπεζα του Κρεμλίνου, στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Στον Λεμπέντεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016».