Με δύο παραιτήσεις από τη διεκδίκηση του πρωθυπουργικού θώκου, προχωρά η διαδικασία ανάδειξης του αντικαταστάτη του Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία.
Ο πρώην υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σάτζιντ Τζάβιντ αποσύρεται από την κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο την εφημερίδα Sun.
Νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
«Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», έγραψε ο Γουάλας στο Twitter.
After careful consideration and discussing with colleagues and family, I have taken the decision not to enter the contest for leadership of the Conservative Party. I am very grateful to all my parliamentary colleagues and wider members who have pledged support. 1/2
— Rt. Hon Ben Wallace MP (@BWallaceMP) July 9, 2022
Οκτώ οι υποψήφιοι για την Ντάουνινγκ Στριτ
Οκτώ υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η «Επιτροπή 1922».
Οι υποψήφιοι στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον είναι η Κέμι Μπέιντενοχ, η Σουέλα Μπράβερμαν, ο Τζέρεμι Χαντ, η Πένι Μόρντοντ, ο Ρίσι Σουνάκ, ο Τομ Τούγκεντχατ, η Λιζ Τρας και ο Ναντίμ Ζαχάουι.
Ο Σάτζιντ Τζάβιντ και ο Ρίμαν Τσίστι, οι οποίοι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, αποσύρθηκαν τελικά από την κούρσα προτού ανακοινωθεί η τελική λίστα των υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.
Πώς θα γίνει η διαδικασία διαδοχής;
Αύριο Τετάρτη από τις 15:30 (ώρα Ελλάδος) και μέχρι τις 17:30, τα 358 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά τον υποψήφιο που προτιμούν. Όποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 30 ψήφους ή όποιος έρθει τελευταίος αυτόματα φεύγει από την κούρσα διαδοχής.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί και την Πέμπτη το μεσημέρι. Αν χρειαστεί και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε μέχρι τις 21 Ιουλίου να έχουν απομείνει μόνο δύο υποψήφιοι. Γι’ αυτούς θα αποφανθούν τα περίπου 200.000 μέλη του κόμματος. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου όταν και θα ξανανοίξει η βουλή μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.
Ποιοι προηγούνται σε δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση που έγινε σήμερα από την έγκριτη ιστοσελίδα Conservative House μεταξύ 842 μελών του Συντηρητικού κόμματος δείχνει:
- 1η την Πένι Μόρντοντ, πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Υφυπουργό Εμπορικής Πολιτικής, με 19,6%
- 2η την Κέμι Μπέιντενοκ, Υφυπουργό Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων με 18,7%
- 3ο τον Ρίσι Σούνακ, πρώην Υπουργό Οικονομικών με 12,1%
- 4η την Σουέλα Μπράβερμαν, Γενική Εισαγγελέα, με 11,1%
- 5η την Λιζ Τρας, Υπουργό Εξωτερικών, με 10,9%
- 6ο τον Τομ Τούγκεντχαντ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, με 7,2%
- 7ο τον Τζέρεμι Χαντ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, με 4%
- και 8ο τον Ναζίμ Ζαχάουι Υπουργό Οικονομικών, με 3,8%
Λιζ Τραζ
Υπουργός Εξωτερικών, από το Σεπτέμβριο του 2021. Η Λιζ Τραζ, 46 ετών, θεωρείται η αγαπημένη μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος και συχνά πυκνά βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών δημοσκοπήσεων.
Αυτές τις μέρες βρισκόταν στην Ινδονησία σε επαγγελματικό ταξίδι και επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Όπως υποστηρίζουν όσοι την παρακολουθούν από κοντά φροντίζει πολύ προσεκτικά τη δημόσια εικόνα της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φωτογραφήθηκε πάνω σε ένα τανκ στην βρετανική βάση στην Εσθονία. Το γραφείο της υποστήριζε ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Βρετανία θα κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει την Ουκρανία.
Οι κακές γλώσσες όμως έλεγαν ότι ήθελε να αντιγράψει την Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς σε πολλά το εν λόγω ενσταντανέ παρέπεμπε στην ιστορική φωτογραφία του 1986, όταν η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε επισκεφτεί βρετανική βάση της Δυτικής Γερμανίας.
Έχει υπερασπιστεί το Brexit και μάλιστα πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αρχές της εβδομάδας ήταν μια από τους ελάχιστους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον που δήλωσε πως εξακολουθεί να τον στηρίζει προτρέποντας μάλιστα τους συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο.
Τζέρεμι Χάντ
Πρώην υπουργός Εξωτερικών, 55 ετών. Στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού των Συντηρητικών ήρθε δεύτερος μετά τον Μπόρις Τζόνσον.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι έχει πιο σοβαρό και λιγότερο αμφιλεγόμενο προφίλ στην πολιτική ζωή της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης μετά την «τρικυμία» που προκάλεσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Καθώς απέχει από κυβερνητικό πόστο εδώ και καιρό εκτιμάται ότι έχει πολύ λιγότερη «πολιτική φθορά» από άλλους διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών. Δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός.
Ναντίμ Ζαχάουι
Υπουργός Οικονομικών. Ο Νταντίμ Ζαχάουι, 55 ετών κέρδισε τις εντυπώσεις ως υπουργός εμβολίων, καθώς κατάφερε να υλοποιήσει ένα από τα πιο γρήγορα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο κατά του κορονοϊού.
Είναι πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Βρετανία σε πολύ μικρή ηλικία. Ο παππούς του ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράκ, αλλά την δεκαετία του ‘70 αναγκάστηκε, από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, να φύγει από τη χώρα.
Είναι συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov. Εξελέγη στο κοινοβούλιο πρώτη φορά το 2010.
Ρίσι Σουνάκ
Πρώην υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε την Τρίτη. Ο Ρίσι Σουνάκ, 42 ετών, διακρίθηκε για την οικονομική του πολιτική κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς μεταξύ άλλων εφάρμοσε ένα δαπανηρό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας που απέτρεψε τη μαζική ανεργία.
Έχει δεχθεί όμως έντονη κριτική τόσο για το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του, όσο και για την παραβίαση των αυστηρών κανόνων της καραντίνας, του επιβλήθηκε μάλιστα πρόστιμο όπως και στο Μπόρις Τζόνσον.
Τέλος έχει κατηγορηθεί ότι δεν έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής που μαστίζει τους τελευταίους μήνες την Βρετανία.