05:31
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:31
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε εφαρμογή η «επιχείρηση Μονόκερος» μετά τον θάνατό της στη Σκωτία – Εν αναμονή του διαγγέλματος του Καρόλου

Κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

09.09.2022
09:11
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022 • 12:08
Τι θα επακολουθήσει για την Μεγάλη Βρετανία μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε χθες από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την Μεγάλη Βρετανία αλλά και όλο τον κόσμο.

Η 96χρονη μακροβιότερη μονάρχης έγραψε τη δική της ιστορία και αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονη ιστορίας.

Οι σημαίες στα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα, κυματίζουν μεσίστιες.

Σήμερα, στις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί και επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.

Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό.

Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

«Επιχείρηση Μονόκερος» για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε περίοδο πένθους 10 ημερών, ενώ διάφοροι ηγέτες χωρών έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με το στέμμα του βρετανικού θρόνου
Η βασίλισσα Ελισάβετ με το στέμμα του βρετανικού θρόνου

Επειδή η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε στη Σκωτία, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερος» (Unicorn) για τη μεταφορά της σορού στο Λονδίνο.

Η «Επιχείρηση Μονόκερος» αποτελεί μέρος της επιχείρησης «London Bridge» (Γέφυρα του Λονδίνου), που περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα, ό,τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της μακροβιότερης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πού θα μεταφερθεί η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκωτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή (11/9) η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Σε 10 μέρες από τον θάνατό της η κηδεία της Ελισάβετ

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ

Αλλάζουν όλα στην Βρετανία μετά τον θάνατό της Ελισάβετ

Μια σειρά από διεργασίες αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή στη Βρετανία, αφότου η βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε, σε ηλικία 96 ετών.

«Δηλώνω ενώπιόν σας ότι όλη μου η ζωή, είτε είναι μακρά είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας», δεσμεύτηκε η εκλιπούσα λίγο αφότου ανέλαβε η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, σε ηλικία 21 ετών, σε μια ραδιοφωνική ομιλία της από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Και εν πολλοίς, η Βασίλισσα Ελισάβετ κράτησε την υπόσχεσή της. Με τον θάνατό της, σηματοδοτείται και η αυλαία μιας μακρόχρονης βασιλείας στον βρετανικό θρόνο.

Την ίδια ώρα όμως, το γεγονός του θανάτου θέτει σε κίνηση μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν για τη διαδοχή της. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε απόψε ότι τα χαρτονομίσματα με την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ παραμένουν σε ισχύ μετά τον θάνατό της (νωρίτερα σήμερα σε ηλικία 96 ετών).

«Μια νέα ανακοίνωση σχετικά με τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας θα ακολουθήσει μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος του πένθους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Μεγαλειότητάς της, της βασίλισσας. Εκ μέρους όλων στην Τράπεζα (της Αγγλίας) θα ήθελα να εκφράσω βαθύτατα συλλυπητήρια στην βασιλική οικογένεια», δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν η πρώτη μονάρχης που απεικονίστηκε σε χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας.

Τι αλλάζει μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Ωστόσο, μετά τη βασιλεία της Βασίλισσας, η απομάκρυνση του ονόματος, της εικόνας και της εικονογραφίας της από τον ιστό της εθνικής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξουν σύμφωνα με τον Guardian.

Κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα στερλίνας με το πρόσωπο της Βασίλισσας, συνολικής αξίας 80 δισεκατομμυρίων λιρών. Η αντικατάστασή τους με εναλλακτικά με το κεφάλι του νέου μονάρχη είναι πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας για τα χαρτονομίσματα
Χαρτονόμισμα με την βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Όταν εκδόθηκαν τα τελευταία συνθετικά χαρτονομίσματα των 50 λιρών, η διαδικασία ανάκλησης και αντικατάστασης διήρκεσε 16 μήνες για την Τράπεζα της Αγγλίας.

Το κεφάλι της βασίλισσας εμφανίζεται επίσης σε ορισμένα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων στον Καναδά, σε κέρματα στη Νέα Ζηλανδία και σε όλα τα κέρματα και χαρτονομίσματα που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής, καθώς και σε άλλα μέρη της Κοινοπολιτείας.

Μια από τις πιο απλές αλλαγές, θεωρητικά, θα είναι η αλλαγή των λέξεων του εθνικού ύμνου από «Ο Θεός σώζει την ευγενική μας Βασίλισσα» σε «Ο Θεός σώζει τον ευγενικό μας Βασιλιά» (God save the Queen/King) – αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να τραγουδήσουν τα μεγάλα πλήθη με σιγουριά τη νέα εκδοχή.

Ο ύμνος χρησιμοποιείται από το 1745, όταν έτρεξε μια πρώιμη εκδοχή του: “God save great George our king, Long live our noble king, God save the king”.

Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια στο θρόνο

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς, ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση για τον πρώτο μου πρωθυπουργό, στον οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».

Βασίλισσα Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ /Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, εντούτοις για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση