Περισσότεροι από 900 άνδρες επίλεκτων μονάδων έχασε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το BBC.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία ποικίλουν, αλλά σημασία δεν έχει μόνο ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν, αλλά ποιοι συγκεκριμένα σκοτώθηκαν και ποιοι είναι αυτοί, γράφει στο ερευνητικό της ρεπορτάζ η ρωσική υπηρεσία του BBC, η οποία επικαλούμενη Δυτικούς και Ρώσους εμπειρογνώμονες επισημαίνει ότι κατάφερε να τεκμηριώσει ότι η Ρωσία έχασε περισσότερους από 900 άνδρες των επίλεκτων μονάδων, για την εκπαίδευση των οποίων χρειάσθηκαν χρόνια προσπαθειών και δαπάνες εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο Δυτικών όσο και Ρώσων εμπειρογνωμόνων, τα στρατεύματα του ρωσικού στρατού αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμα για να πραγματοποιήσουν επιθετικές ενέργειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στόχοι που συνήθως ανατίθενται στο πεζικό προς επίτευξη έπρεπε να τους υλοποιήσουν τμήματα των ειδικών δυνάμεων, των πεζοναυτών και των αλεξιπτωτιστών.
Τα τμήματα αυτά που κατά παράδοση θεωρούνται οι επίλεκτες μονάδες του ρωσικού στρατού, είχαν αισθητές απώλειες στο διάστημα των έξι μηνών που διαρκεί η εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης σκοτώθηκαν δεκάδες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η αντικατάσταση όλων αυτών των ανδρών των επίλεκτων δυνάμεων της Ρωσίας θα είναι προβληματική.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, οι απώλειες των επίλεκτων αυτών μονάδων είναι οι εξής:
- Σκοτώθηκαν 337 πεζοναύτες
- 245 άνδρες των ειδικών τμημάτων της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς
- 151 άνδρες των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (GRU)
- 144 άνδρες που αποτελούσαν δύο επίλεκτα συντάγματα του υπουργείου Εσωτερικών
- 67 πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και
- 20 άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO).
Το BBC επισημαίνει ότι τα στοιχεία για τις απώλειες αυτές παρατίθενται με βάση των κατάλογο των επιβεβαιωμένων θανάτων στρατιωτικών, τον οποίο το BBC καταρτίζει σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona (στη Ρωσία εντάσσεται στον κατάλογο των «ΜΜΕ-ξένος πράκτορας») και ομάδα εθελοντών που αντλούν στοιχεία από ανοιχτές πηγές.
Ρωσία: Ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στη ρωσική Άπω Ανατολή
Η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή αρκετών συμμαχικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, ένδειξη μιας αυξανόμενης επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο εν μέσω εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα γυμνάσια, με την επωνυμία Vostok 2022, πραγματοποιούνται έως τις 7 Σεπτεμβρίου στη ρωσική Άπω Ανατολή και ενώ η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τον Φεβρουάριο μαζική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Η Κίνα, από την πλευρά της, διέρχεται μια διπλωματική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Τα γυμνάσια Vostok 2022 ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με ελιγμούς μαχητικών αεροπλάνων, μετακινήσεις μονάδων αντιαεροπορικής μάχης και προσομειώσεις αποναρκοθέτησης στη θάλασσα της Ιαπωνίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να εκπαιδευθούν στην αναχαίτιση αεροπορικών στόχων (…) και να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα σε χερσαίους στόχους», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.
Δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν κυρίως στρατιωτικά αεροπλάνα να απογειώνονται και να πετούν σε σχηματισμό, καθώς και αντιαεροπορικά οχήματα Pantsir-S1 ενώ εκτελούν στρατιωτικούς ελιγμούς.
50.000 στρατιώτες
Σύμφωνα με τη Μόσχα, τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες, περισσότερα από 5.000 κομμάτια οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού, εκ των οποίων 140 αεροσκάφη και 60 πολεμικά σκάφη και σκάφη υποστήριξης θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια.
Στρατιώτες από αρκετές γειτονικές ή συμμαχικές προς τη Ρωσία χώρες, όπως η Λευκορωσία, η Συρία, η Ινδία αλλά κυρίως η Κίνα, συμμετέχουν σε αυτά.
Η Ουάσινγκτον εκφράζει συχνά ανησυχίες για την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, που διατηρούν στενές σχέσεις στον αμυντικό τομέα, εκτιμώντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.
Επιβεβαιώνοντας στα μέσα Αυγούστου τη συμμετοχή της στα γυμνάσια, η Κίνα είχε πει πως η παρουσία της δεν έχει «καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».