Το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε από την Μαδρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του σχετικά με την με την πώληση F-16 στην Τουρκία.
Η Συμμαχία θα υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Αυτή η σύνοδος αφορούσε την ενίσχυση της συμμαχίας μας, την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κόσμου μας όπως είναι σήμερα και τις απειλές που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον», είπε ο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της Ουάσιγκτον να ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ κινητοποιούν τον κόσμο να συνταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Χρειαζόμαστε την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση στην Τουρκία των F-16
Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε «δεν έχω αλλάξει τη θέση μου σχετικά με την πώληση F-16», ανέφερε ο Μπάιντεν.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.
Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.
«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16, χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι’ αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.
Στο ουκρανικό κοινοβούλιο θα μιλήσει την Παρασκευή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Στο ουκρανικό κοινοβούλιο θα μιλήσει αύριο, Παρασκευή 1η Ιουλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.
«Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσκλήθηκε να απευθυνθεί στο ουκρανικό κοινοβούλιο» αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ. Μαμέρ.
Μακρόν: «Η ΕΕ πρέπει να βρει εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία»
Περισσότερες εναλλακτικές οδούς πρέπει να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξαγάγει από την Ουκρανία προμήθειες δημητριακών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ο πρώτος και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγείς σίτου στον κόσμο και οι εξαγωγές τους ισοδυναμούν με το 20% και στο 10% των παγκόσμιων πωλήσεων αντιστοίχως, όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κλείσιμο λιμανιών στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν σχεδόν σταματήσει τις εξαγωγές.
Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε εξάλλου πως η Γαλλία θα παραδώσει σύντομα άλλα έξι πυροβόλα CESAR για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας.
«Έχουμε βρει μια συμβιβαστική λύση με τη Βουλγαρία για Βόρεια Μακεδονία»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως αισθάνεται ότι μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει και τη Βουλγαρία, έχει βρεθεί σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πιστεύω πως έχουμε βρει μια συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως στις 24 Ιουνίου για να εγκρίνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, μια κίνηση που μπορεί να επιτρέψει στη γειτονική της χώρα να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.
Σολτς: «Γελοίες» οι επικρίσεις του Πούτιν για τον «ιμπεριαλισμό» του ΝΑΤΟ
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σήμερα «γελοίες» τις κατηγορίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως το ΝΑΤΟ έχει «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες».
«Ειλικρινά είναι αρκετά γελοίο. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν είναι απειλή για κανένα», δήλωσε ο Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Ο Πούτιν είναι μάλλον αυτός που έκανε τον ιμπεριαλισμό σκοπό της πολιτικής του» λέγοντας πως «οι γειτονικές χώρες» της Ρωσίας αποτελούσαν «τμήμα της χώρας του», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Αυτό είναι ο ιμπεριαλισμός και αυτό δεν μπορεί να αποκληθεί διαφορετικά», συνέχισε.
«Οι χώρες ηγέτες του ΝΑΤΟ επιθυμούν (…) να υπογραμμίσουν την ηγεμονία τους, τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες τους», είχε καταγγείλει χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ασκαμπάντ, την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν.
«Η έκκληση προς την Ουκρανία να συνεχίσει τις μάχες και να αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις απλώς επιβεβαιώνει την υπόθεσή μας ότι η Ουκρανία και το καλό του ουκρανικού λαού δεν είναι ο στόχος της Δύσης και του ΝΑΤΟ, αλλά ένα μέσο για να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα», είχε προσθέσει.
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει πλοία για να συμβάλει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που τελούν υπό ρωσικό αποκλεισμό, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Μαδρίτη.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τρίτη.
Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 30 χωρών μελών της Συμμαχίας, ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να διέπονται από την ρήτρα της συλλογικής άμυνας.
Τζόνσον: Η αποχώρηση της Ρωσίας από το Φιδονήσι αναδεικνύει την ικανότητα της Ουκρανίας να αντεπιτίθεται
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της Ουκρανίας να αντεπιτίθεται.
«Εάν ψάχνατε ενδείξεις για την εκπληκτική ικανότητα των Ουκρανών να αντεπιτίθενται, να ξεπερνούν τις αντιξοότητες και να απωθούν τους Ρώσους, τότε κοιτάξτε αυτό που συνέβη μόλις σήμερα στο Νησί των Φιδιών, όπου και πάλι η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει θέσεις, δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
«Στο τέλος θα αποδειχθεί αδύνατον για τον Πούτιν να κρατήσει μία χώρα που δεν θα δεχθεί την εξουσία του», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι οι αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας θα φθάσουν στο 2,5% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος έως τα τέλη αυτή της δεκαετίας.