Δηλώσεις με ένα συγκρατημένο αίσθημα «νίκης» έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, πανηγυρίζοντας ουσιαστικά για τον περιορισμό των απωλειών από τους Δημοκρατικούς, παρά τη διαφαινόμενη άνετη νίκη των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, αποκάλυψε πως σκοπεύει να είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές το 2024 για το οβάλ γραφείο.
«Ενώ ο Τύπος και οι ειδήμονες προέβλεπαν ένα γιγαντιαίο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι πολλά αποτελέσματα σε αναμετρήσεις «κλειδιά» εξακολουθούν να καταμετρώνται.
Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι κάθε έδρα που χάνει το κόμμα του είναι οδυνηρή. Επισήμανε όμως ότι το κόμμα του «έχασε λιγότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων από όσες έχασαν οι Δημοκρατικοί πρόεδροι στις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές των τελευταίων 40 ετών». Πιο αναλυτικά σημείωσε, πως παρόμοια επίδοση είχαν να καταγράψουν οι Δημοκρατικοί από την εποχή του Κένεντι.
Αναφορικά με την επανεκλογή του, σημείωσε πως μέλημά του είναι να είναι και πάλι υποψήφιος, το ήθελε ανεξάρτητα του αποτελέσματος, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί επίσημα – και οικογενειακά – τη νέα χρονιά.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στις ενδιάμεσες εκλογές
Ο έλεγχος και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου εξακολουθεί να διακυβεύεται σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, με τη Γερουσία να καταλήγει σε μια τριάδα αναμετρήσεων όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση – και την πιθανότητα ότι μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στη Τζόρτζια θα μπορούσε και πάλι να κρίνει την πλειοψηφία λίγες μέρες αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο.
Η Αριζόνα και η Νεβάδα αποτελούν για την ώρα το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς και στις δύο Πολιτείες απομένει ακόμη μεγάλο αριθμός ψήφων που δεν έχει καταμετρηθεί.
Και ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα για την ανακατάληψη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας μεγάλος αριθμός από τις πιο αμφίρροπες έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων παραμένουν αδιάθετες, αφού το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέτυχε να κατακτήσει πολλές θέσεις που το κόμμα ανέμενε να ανατρέψει την Τρίτη. Από τις 26 έδρες που θεωρούνται αμφίρροπες, μόλις 9 έχουν ήδη ξεκαθαρίσει.
Επιμένει στα ζητήματα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής ο Μπάιντεν
Ο Μπάιντεν επανήλθε επίσης το βράδυ της Τετάρτης στη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια ανησυχία που πολλοί Δημοκρατικοί είχαν, δεδομένης της αβεβαιότητας για το ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε επίσης για τη σημασία της συνεργασίας όσον αφορά το θέμα αυτό.
«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου και ο αμερικανικός λαός κατέστησε σαφές νομίζω ότι περιμένει από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι επίσης έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μου», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν περιέγραψε επίσης τι δεν θέλει να δει να συμβαίνει σε ένα πολωμένη Κογκρέσο. «Δεν πρόκειται να υποστηρίξω καμία πρόταση των Ρεπουμπλικάνων που θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό» και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τις ιστορικές δεσμεύσεις που μόλις αναλάβαμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Η επίτευξη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα δώσει στους Ρεπουμπλικάνους τη δύναμη να καθορίζουν την ατζέντα στην αίθουσα. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής θα έχουν επίσης εξουσία κλήτευσης αξιωματούχων και έλεγχο ισχυρών επιτροπών – και έχουν καταστήσει σαφές ότι θα θέσουν τις έρευνες για τη διοίκηση Μπάιντεν ως κορυφαία προτεραιότητα.
Όπως εξηγεί το CNN, στο νομοθετικό μέτωπο, θα υπήρχαν ορισμένα θέματα πολιτικής που πρέπει να περάσουν -όπως η χρηματοδότηση της κυβέρνησης- και τα οποία θα δοκίμαζαν την ικανότητα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών να συνεργαστούν, εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Τρεις Πολιτείες λένε ηχηρό «ΝΑΙ» στο δικαίωμα της άμβλωσης
Την ίδια ώρα, με την απόρριψη ενός δημοψηφίσματος κατά των αμβλώσεων στις χθεσινές εκλογές, οι ψηφοφόροι στο Κεντάκι στις ΗΠΑ προσχώρησαν στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε τουλάχιστον τρεις άλλες πολιτείες όπου οι αμβλώσεις περιλαμβάνονταν στα ζητούμενα των ενδιάμεσων εκλογών.
Σύμφωνα με τον Guardian, το Μίσιγκαν, η Καλιφόρνια και το Βερμόντ είδαν την ψήφιση εκλογικών μέτρων που κωδικοποιούν το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της πολιτείας τους. Για το Μίσιγκαν, αυτό σημαίνει ότι ένας νόμος κατά των αμβλώσεων που ψηφίστηκε το 1931 δεν θα τεθεί σε ισχύ.
Παράλληλα, οι ψηφοφόροι στη Μοντάνα κλήθηκαν να αποφασίσουν για έναν νόμο που θα ανακήρυττε ένα έμβρυο ως νομικό πρόσωπο με δικαιώματα σε ιατρική περίθαλψη, ποινικοποιώντας ουσιαστικά την άμβλωση. Το μέτρο φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην απόρριψή του, αν και τα αποτελέσματα του μέτρου δεν έχουν ανακοινωθεί.
Τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο στην ατζέντα του Κογκρέσου, εφόσον κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, θα διασφαλίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.