Πολυμέτωπη είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος των χωρών της ευρωατλαντικής συμμαχίας του NATO. Τελευταία απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων η προσπάθεια να κατοχυρώσει το όνομα Turkaegean σε μια σειρά από διαφημιστικές της καμπάνιες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, οι Τούρκοι ζήτησαν να κατοχυρώσουν την χρήση της ονομασίας «TURKAEGEAN» για την τουριστική τους καμπάνια στην Αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας και μάλιστα η ονομασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.
Σε επικοινωνία του σταθμού με την επιτροπή, η απάντηση ήταν ότι δεν σχολιάζονται μεμονωμένες αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο της ΕΕ χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, δύο εκπροσώπους της Κομισιόν και έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αίτηση που κατατέθηκε από τουρκικό φορέα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (United States Patent and Trademark Office-USPTO) για την κατοχύρωση του όρου Turkaegean για ευρεία χρήση διαφημιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων είχε απορριφθεί από τις αμερικανικές Αρχές.
«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της» σχολίασε για το θέμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό κ απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ.
Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της. https://t.co/nqWuI09heG?— George Katrougalos (@gkatr) June 27, 2022
Η νέα επιθετική στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο
Από την Άγκυρα επιχειρούν να καθιερώσουν τον όρο «τουρκικό Αιγαίο» στον οποίον βασίζουν και την φετινή τουριστική καμπάνια της χώρας τους για τις μικρασιατικές ακτές.
Τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν τη Σμύρνη, την Έφεσο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο και άλλες γνωστές ιστορικές περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία, αποτελεί μία από τις επτά μείζονες περιφέρειες της χώρας.
Μέχρι σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου». Πλέον όμως χρησιμοποιείται ο όρος «Turkaegean» στα αγγλικά, «Turkiye Egéene» στα γαλλικά, «Türkische Ägäis» στα γερμανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».
Η καμπάνια της Τουρκίας με ελληνικές αρχαιότητες, θαλασσινά και μπουζούκι με όνομα «Turkaegean: Coast of Happiness» («η ακτή της ευτυχίας»):
Νωρίτερα, ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε ως «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η γειτονική χώρα χαρακτηρίζειτο Αιγαίο ως «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.
«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!» γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook.
Οι συνεχιζόμενη ένταση από την Τουρκία
Η καμπάνια έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές Τούρκων αξιωματούχων στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, καθώς η Άγκυρα απαιτεί την αποστρατικοποίησή τους από την Αθήνα. «Δεν διστάσαμε ποτέ να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και δεν θα το κάνουμε» είπε νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν, εξερχόμενος από το υπουργικό συμβούλιο.
Νωρίτερα και ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και σημείωσε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων. Ακόμη, ο Καλίν επέμεινε και στην θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει την συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, σε δημοσίευμα της Yeni Safak, την Κυριακή, επανέρχεται η δεδηλωμένη επιθυμία Ερντογάν να θέσει θέμα νήσων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου.
Πολλά μέτωπα ανοιχτά για τον Ερντογάν
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο πυρετός των διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία. Αισιόδοξη εμφανίστηκε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την Σύνοδο Κορυφής.
O διάλογος μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα στο εγγύς μέλλον «ιδανικά πριν από την Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία μπλόκαρε την διαδικασία ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μέλη των YPG και PKK και ότι επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του μελλοντικού συμμάχου τους.
Προετοιμασμένος έναντι της Τουρκίας ο πρωθυπουργός στη Μαδρίτη
Η σύνοδος των χωρών της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 28 Ιουνίου από τη Μαδρίτη, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. «Περισσότερο από ποτέ, το ΝΑΤΟ είναι η απαραίτητη πλατφόρμα για διατλαντικές διαβουλεύσεις και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται, λαμβάνοντας αποφάσεις για να παραμείνει το ΝΑΤΟ ισχυρό και έτοιμο σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο» αναφέρει η ανακοίνωση της συμμαχίας εν όψει της συνάντησης.
«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα και να στηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Θα συμφωνήσουν τη Στρατηγική Αντίληψη του 2022, η οποία θα αποτελέσει οδικό χάρτη για τη Συμμαχία τα επόμενα χρόνια. Οι Σύμμαχοι θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία με τους εταίρους, θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και θα οξύνουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ – όλα αυτά υποστηριζόμενα από τις απαραίτητες επενδύσεις στη συλλογική μας άμυνα» προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ πάντως της δημόσιας τηλεόρασης, προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο σκληρής αναμέτρησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάλης, στο ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώξει παρέμβαση με απειλές και αναθεωρητικές διαθέσεις κατά της χώρας μας.
Η Αθήνα διαμηνύει ότι αν προκληθεί από την Άγκυρα θα αποδομήσει ένα προς ένα τα ανιστόρητα και έωλα επιχειρήματα που τυχόν θα ακουστούν ενώπιον των συμμάχων.
Σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας «κλείδωσε» η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Κορωνίδα των απαντήσεων που θα εισπράξει η Τουρκία θα είναι πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη, αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιου του ΝΑΤΟ.