Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, παραδέχθηκε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ δεν βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο απαιτεί 50% των κερδών.
«Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας σε κάθε περίπτωση. Οι εργασίες γεώτρησης και οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η δίκαιη κατανομή των εσόδων», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας
«Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στην ΕΕ για αυτό το θέμα. Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) επανέλαβε τις συστάσεις μας ξανά και ξανά. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, αντί να μοιράζονται δίκαια (τους πόρους), προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας, στηριζόμενοι στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.
Επίθεση Τσαβούσογλου σε Ελλάδα και Κύπρο
«Πρώτα απ’ όλα, σε ορισμένες εφημερίδες η είδηση μεταδόθηκε ως ‘περιοχή που επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα μας’. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η υφαλοκρηπίδα μας, είναι αλήθεια, περνάει και από αυτά τα τεμάχια. Αλλά περνάει από τη μέση. Αυτές οι σεισμικές μελέτες, οι μελέτες γεωτρήσεων…. στη Νότια Κύπρο. Ναι. Βρίσκεται νότια των νότιων ορίων της υφαλοκρηπίδας μας», είπε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης ότι πέρυσι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπάθησαν μέσα σε ένα χρόνο 9 φορές με διάφορες μεθόδους και στέλνοντας πλοία, ακόμη και με πλοία τρίτων χωρών να εισέλθει στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», αλλά η Τουρκία τις απέτρεψε είτε στρατιωτικά με τα πλοία τους είτε με διπλωματικούς τρόπους.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρείες.