Η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, υποστήριξε σήμερα (29/7) ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.
Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα φιλοξενεί υπόπτους για τρομοκρατία – Δεν έχει λόγο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Παρά τους τριγμούς στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «βαίνουν καλώς» όσον αφορά σε μια πιθανή συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
«Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 πάνε καλά. Η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ θετική», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Μετά την αναστολή της από το πρόγραμμα F-35, η Τουρκία προσπάθησε να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις πωλήσεις F-16 και κιτ αναβάθμισης για προηγούμενα μοντέλα των μαχητικών αεροσκαφών.
Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση υφιστάμενων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, όπως η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ομάδα YPG/PKK, οι κυρώσεις και η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Τσαβούσογλου είπε ότι έχει δημιουργηθεί «στρατηγικός μηχανισμός» και ότι η πρώτη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο είχε ήδη πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
#URGENT Türkiye's talks with US on F-16 fighter jets going well, negative atmosphere seen in Congress in past years has disappeared, says Foreign Minister Cavusoglu
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) July 27, 2022
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η «αρνητική ατμόσφαιρα» που παρατηρήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει εκτονωθεί. «Αυτή η διμερής συνεργασία έχει επίσης στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ», είπε, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας για πολλές δεκαετίες.
«Γνωρίζουν επίσης τον ρόλο που έχει αναλάβει πρόσφατα η Τουρκία και ας ελπίσουμε ότι αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι προσωρινή», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, πιθανώς αναφερόμενος στον βασικό ρόλο της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση μιας πρόσφατης συμφωνίας για τις αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς για μια πιθανή νέα επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται και ότι «θα έρθει μια ξαφνική κίνηση», απηχώντας την προειδοποίηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μια τέτοια επιχείρηση θα έρθει απροσδόκητα.
Τσαβούσογλου για τα ελληνουτουρκικά
Για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε εκ νέου στην Αθήνα ισχυριζόμενος ότι ενεργεί αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αναφερόμενος μάλιστα στη μουσουλμανική μεινότητα.
Λόγω της παραβίασης των δικαιωμάτων της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας, δεν έχει λόγο για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε.
Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί υπόπτους για τρομοκρατία και επιτρέπει στρατόπεδα τρομοκρατών του PKK στα εδάφη της.
Στην 35ετή και πλέον τρομοκρατική του εκστρατεία κατά της Τουρκίας, το PKK – που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ – είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών. Το YPG είναι το συριακό παρακλάδι του PKK.
#URGENT Türkiye's Abdulhamid Han drill ship to start mission in Mediterranean, will leave Mersin port on Aug. 9, says energy minister
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) July 26, 2022
Ο Δένδιας ζήτησε από την Μπέρμποκ να μην παραδώσει η Γερμανία τα υποβρύχια στην Τουρκία
«Εξετάσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, που εκτείνονται στον χρόνο με φωτεινά και μελανά σημεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ αμέσως μετά την συνάντηση τους.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα ότι το παράδειγμα του αναθεωρητισμού στην Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει, καθώς επόμενο θύμα του μπορεί να είναι η Ελλάδα.