Quantcast
09:27
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:27
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τσαβούσογλου: «Δικαίωμα και καθήκον μας να συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο – Μην στρατιωτικοποιείτε τα νησιά»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: Twitter

13.09.2022
14:50
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 • 17:35
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία δεσμεύεται να συνεχίσει να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Είναι δικαίωμα και καθήκον μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τσαβούσογλου: «Μην στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, μην γίνεστε εργαλεία των άλλων»

«Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η ‘ελληνική Κύπρος’ και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη».

«Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Είπαμε στην Ελλάδα ‘Ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο’. Πρόσφατα, όταν ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Μητσοτάκη για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, του είπε αυτά τα πράγματα. Είπε στον Πρόεδρό μας ‘Ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες. Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ας αυξήσουμε τη διπλωματία. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε γείτονες’. Τι συνέβη; Μέσα σε 2 εβδομάδες, η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ‘Μη μας [σσ. τους] δίνετε F-16’… Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εχθρική πολιτική τους εναντίον μας».

«Αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς. Όταν σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν αμέσως, είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες. Πηγαίνετε αμέσως μέσα για μια επίσημη συνάντηση. Με την πρώτη κιόλας πρόταση, πριν μιλήσει κανείς, σηκώνονται και κακολογούν την Τουρκία. Έχουμε δει την ανειλικρίνεια τους σε κάθε τραπέζι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε βήμα. Είναι επίσης επιδέξιοι στο να κάνουν την πιο άδικη κατάσταση να ακούγεται ως η πιο σωστή. Αλλά όταν εμείς, ως Τουρκία, αρχίσαμε να λέμε σε όλο τον κόσμο για την παραβίαση περί του εξοπλισμού των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, καθώς και για τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας σε άλλα θέματα, αυτή τη φορά έκαναν φασαρία. «Η Τουρκία εποφθαλμιά το έδαφός μας. Αρχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία μας». Οι συμφωνίες είναι σαφείς. Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς , παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων. Όταν το είπα αυτό, δυστυχώς, η μεγαλύτερη κριτική ήρθε από το εσωτερικό. Είπαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μιλάει σε τέτοιο τόνο, ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα. Θέλω να πω, είπαμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα. Αυτός ο τόνος δεν ήταν κατάλληλος…

«Σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς» πρόσθεσε προκλητικά.

Ο Ακάρ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Νωρίτερα η Άγκυρα, στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και μετά το ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας που εξέπεμψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στράφηκε και πάλι στην εμπρηστική ρητορική που συντηρεί το θερμό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ της Τουρκίας κατηγόρησε τη χώρα μας ότι «συκοφαντεί» την Τουρκία, εγκαλώντας την παράλληλα για «διπρόσωπη» και «υποκριτική» πολιτική.

Στις δηλώσεις Ακάρ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα» και «ρητορικό παροξυσμό» από τη μεριά της Άγκυρας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση