16:51
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:51
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στους 5.021 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Πάνω από 285 οι μετασεισμοί σε ένα 24ωρο

Σπίτι ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στην Τουρκία / Φωτογραφία: Twitter

Σπίτι ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στην Τουρκία / Φωτογραφία: Twitter

07.02.2023
12:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2023 • 14:02
Εικόνες Αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία

Τραγωδία δίχως τέλος στην Τουρκία από τους φονικούς σεισμούς τη Δευτέρα (6/2).

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε το πρωί της Τρίτης (7/2) ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

https://twitter.com/Eren50855570/status/1622878020959629312?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1622878020959629312%7Ctwgr%5Ea3937009925ab57f8254c5d5326d84668c5d6ba3%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Fseismoi-se-tourkia-syria-sxedon-5000-oi-nekroi

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Τουρκία: 24.400 άνθρωποι ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια

Στην Τουρκία 24.400 άνθρωποι συμμετέχουν έως στιγμής στις έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ενώ 5.775 κτήρια επιβεβαιώθηκε ότι έχουν καταρρεύσει.

Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, αν και οι χειμερινές συνθήκες εμπόδιζαν την ανάπτυξή τους, δήλωσε ο Ορχάν Τατάρ.

Σύμφωνα με το Associated Press ο Τατάρ διευκρίνισε ότι η AFAD είχε λάβει 11.342 αναφορές για κατάρρευση κτηρίων, αλλά μόνο 5.775 από αυτές τις αναφορές έχουν επιβεβαιωθεί. Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν γίνει 285 μετασεισμοί.

Περίπου 55 ελικόπτερα είχαν πραγματοποιήσει 154 εξόδους για τη μεταφορά βοήθειας έκτακτης ανάγκης και περίπου 85 φορτηγά μοίραζαν τρόφιμα, είπε. «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, από καιρό σε καιρό μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφερθούν αυτές οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή», πρόσθεσε.

Δραματική εκτίμηση έκανε ο ΠΟΥ για τους νεκρούς, αναφέροντας ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι, ενώ σε πολλές περιοχές απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια. Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Στο Γκαζιαντέπ, όπου σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, η θερμοκρασία είναι γύρω στους 4 με 6 βαθμούς Κελσίου την ημέρα – αλλά εκτιμάται θα πέσει κατακόρυφα τη νύχτα στους -7 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα μπορούσε να φθάσει και τους -15 βαθμούς στις πόλεις και τα χωριά προς τα βουνά. Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Γκαζιαντέπ υποχώρησαν στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Στη Συρία η θερμοκρασία αναμένεται στους 10 ή 11 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και στους -3 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα. Τόσο σε Τουρκία όσο και Συρία αναμένονται νέες χιονοπτώσεις.

«Η Συρία παραμένει μια σκοτεινή ζώνη από νομική και διπλωματική άποψη», παρατηρεί ο Μαρκ Σακάλ, υπεύθυνος του προγράμματος για τη Συρία στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), ζητώντας να σταλεί βοήθεια στη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Ο Σακάλ φοβάται ότι οι τοπικές και οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μιας χώρας που σπαράσσεται εδώ και 12 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, με αντιμέτωπους αντάρτες – κάποιους από τους οποίους στηρίζουν ξένες δυνάμεις-, τζιχαντιστές, Κούρδους και τον κυβερνητικό στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η βοήθεια είναι ακόμη πιο κρίσιμη καθώς «η κατάσταση του πληθυσμού είναι ήδη δραματική», σχολιάζει ο καθηγητής Ραφαέλ Πιτί, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mehad, ο οποίος ανησυχεί κυρίως για την επαρχία Ιντλίμπ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η πρόσβαση σε αυτό το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών, όπου ζουν 4,8 εκατ. άνθρωποι, σημειώνει.

Σημείο διέλευσης

Σχεδόν όλη η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην Ιντλίμπ μέσω της Τουρκίας από το Μπαμπ αλ Χάουα, το μοναδικό σημείο διέλευσης.

Η μεταφορά βοήθειας μέσω του συριακού εδάφους που ελέγχεται από τη Δαμασκό θα είναι δύσκολη από διπλωματική άποψη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει εξάλλου ότι η συριακή κυβέρνηση θα φροντίσει να δοθεί σε όσους ζουν στην περιοχή αυτή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα συμφωνήσουν για τη διανομή της.

Η διέλευση προϊόντων μέσω του Μπαμπ αλ Χάουα, το οποίο αμφισβητούν η Δαμασκός και η Μόσχα οι οποίες καταγγέλλουν την παραβίαση της συριακής κυριαρχίας, παραμένει προσωρινή και μειώνεται με τον καιρό. Υπό την πίεση της Ρωσίας και της Κίνας ο αριθμός των σημείων διέλευσης προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές μειώθηκε από τέσσερα σε ένα.

Κατά συνέπεια το Μπαμπ αλ Χάουα ενδέχεται πολύ γρήγορα να φρακάρει από την εισροή πολλών προϊόντων. Παράλληλα οι ειδικοί αμφιβάλλουν αν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν άλλα σημεία διέλευσης.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, πιέζει τη διεθνή κοινότητα να τη βοηθήσει, καθώς ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού συνεχώς αυξάνεται.

Ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι η βοήθεια αυτή θα πάει “σε όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια”. Ωστόσο έθεσε ως όρο αυτή η βοήθεια να περάσει από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη Δαμασκό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση