13:20
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:20
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Τουρκία «παίζει το παιχνίδι» Πούτιν: Πύλη εισαγωγών ρωσικών προϊόντων το λιμάνι της Μερσίνας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

18.10.2022
21:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2022 • 9:18
Τι αναφέρει η Le Monde για το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία προς συμφέρον του Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζουν το παιχνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς με επίκεντρο το λιμάνι της Μερσίνας η Τουρκία έχει καταστεί η βασική πύλη εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων από και προς τη Ρωσία.

Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό εκτενές της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα ενδεικτικά επισημαίνει πως σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, ενώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του 2022 οι εξαγωγές της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 45% και 87% αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την Τουρκία οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42%. Σημειώνεται επίσης πως κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Λιμάνι Μερσίνας: Κάθε μήνα ξεφορτώνουν περί τα 250 πλοία και φορτώνουν 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα

Από την άλλη, η εφημερίδα αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, σημειώνει πως οι φετινές ιταλικές εξαγωγές προς την Τουρκία ήταν τον Ιούλιο της τάξης του 1,4 δισεκ. ευρώ, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν υπερέβαιναν το ένα δισεκ. ευρώ τον μήνα.

Και αυτό παρά την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Αναφέρεται επίσης πως κατά το τρέχον έτος έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές της Πολωνίας προς την Τουρκία, πρωτίστως δε των ηλεκτρικών μηχανών, που έχουν πενταπλασιαστεί.

Κατά την εφημερίδα, κάθε μήνα στο λιμάνι της Μερσίνας ξεφορτώνουν περί τα 250 πλοία και φορτώνουν 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα. Τέλος η εφημερίδα σημειώνει πως η αμερικανική διπλωματία έχει μεταφέρει την ενόχλησή της στις τουρκικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις στις ΗΠΑ.

Ο Πούτιν «σφιχταγκαλιάζει» τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την ΕΕ.

Έρευνα διεξάγεται για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν ρήγματα στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Πούτιν είπε πως είναι δυνατό να επιδιορθωθούν οι αγωγοί, αλλά πως η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε ο Πούτιν.

«Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί, βέβαια», είπε. Ο Πούτιν είπε ακόμη πως το ρωσικό αέριο μπορεί ακόμη να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ, αν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τρεις γραμμές των αγωγών Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές. Μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, που έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων, παραμένει λειτουργική. Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση