11:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διπλωματικός πυρετός στην Τουρκία – Μεσάζοντας η Άγκυρα για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

07.06.2022
19:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 • 22:32
Η Τουρκία λέει ότι συντονίζεται με τη Μόσχα και το Κίεβο για τα σιτηρά

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, δήλωσε σήμερα (7/6) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντά αύριο τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ έτοιμα για αποστολή σιτηρών»

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι τα ουκρανικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, τα οποία έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις, έχουν εκκαθαριστεί από νάρκες και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι τις αποστολές φορτίων σιτηρών.

«Η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης έχει ολοκληρωθεί. Λειτουργεί κανονικά και έχει υποδεχθεί τα πρώτα του εμπορικά πλοία», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού, σε σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη νότια Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές σιτηρών.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει ζωτικής σημασίας προμήθειες σιτηρών –ισχυρισμούς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει χαρακτηρίσει «αξιόπιστους»– ενώ η Μόσχα δηλώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης είναι αυτές που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, που απειλεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Σοϊγκού δήλωσε επίσης σήμερα ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και έχει ξεκινήσει την παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σημασία της Κριμαίας

Η δημιουργία ενός «χερσαίου διαδρόμου» μεταξύ Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της στρατηγικής της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η επίθεσή της. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται να αποναρκοθετήσει τα σημεία πρόσβασης στα λιμάνιά της πριν ο ρωσικός στρατός δώσει άδεια στα πλοία για να εξάγουν σιτηρά.

«Ο (πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει δηλώσει: η Ουκρανία πρέπει να αποναρκοθετήσει τις προσβάσεις στα λιμάνια της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Αυτό θα επιτρέψει σε πλοία, μόλις ελεγχθούν από τον στρατό μας, να εισέλθουν στα λιμάνια, να φορτώσουν σιτηρά και με τη βοήθειά μας να προχωρήσουν σε διεθνή ύδατα».

Εικόνα από την προσαρτημένη Κριμαία
Εικόνα από την προσαρτημένη Κριμαία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Βέμπερ: «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως πολιτικό όπλο»

O Βλαντίμιρ Πούτιν «χρησιμοποιεί την πείνα ως πολιτικό όπλο», ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζοντας ότι «είναι ένα άλλο είδος εγκλήματος πολέμου πρέπει να πω, αυτό που συμβαίνει εκεί».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επισήμανε ότι «η σημαντικότερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι οι ελλείψεις τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Πούτιν καταστρέφει σκόπιμα χώρους αποθήκευσης σιτηρών στην Ουκρανία. Προκαλεί υψηλότερες τιμές και ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική απειλούνται με πείνα».

Τηλεφωνική επικοινωνία υπουργών Άμυνας Ρωσίας-Τουρκίας

Οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία.

Σιτηρά
Σιτηρά / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Τουρκία και Ρωσία προωθούν συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών

Η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην προτεινόμενη συμφωνία.

Στην εν λόγω προσωρινή συμφωνία αναφέρεται το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το ζήτημα αυτό.

Εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία έως και 75 τόνοι σιτηρών

«Μαύρες» είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τις οικονομίες της Δύσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια άκρως ανησυχητική κατάσταση, αφού -εκτός των άλλων- πολλοί τόνοι σιτηρών παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες (6/6) ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση