Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στον σεισμό που έπληξε τη χώρα του και τη Συρία, καταδικάζοντας ωστόσο την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του.
«Τώρα είναι ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ανεχθώ ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι, μια από τις πιο πληγείσες στα σύνορα με τη Συρία.
«Φυσικά, υπάρχουν κενά, είναι αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών.
Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.
Κριτική από την αντιπολίτευση στον Ερντογάν
Με αυτά τα δεδομένα, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ήδη πως ήταν απροετοίμαστος μπροστά στον όλεθρο που βιώνει η χώρα και την εξωτερική βοήθεια να είναι συγκεκριμένη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στα ερείπια του Καχραμανμάρας στη νότια Τουρκία.
Εκεί, απευθυνόμενος σε απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι θρηνούν για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων και έμειναν, ξαφνικά, χωρίς στέγη μέσα στο ψύχος, είχε απολογητικό τόνο, παραδεχόμενος μεν ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό, ωστόσο οι επιχειρήσεις, σταδιακά, βελτιώνονται. Δεν έμεινε όμως εκεί, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων.
Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια όπως αναφέρει το CNNTurk. Παρόμοιες επικρίσεις διατυπώνουν και πολίτες από σεισμόπληκτες περιοχές, που ρωτούν πού πήγαν οι φόροι που έχουν δώσει από το 1999 για τον σκοπό αυτό.
Λογοκρισία στην αρνητική κριτική από τον Ερντογάν
Για την ώρα, πάντως, το κλίμα δεν είναι καλό για τον Ερντογάν. Και αυτό αποτυπώθηκε σε σημερινό βίντεο που δείχνει ανταποκριτή του NTV στο Καχραμανμάρας να λέει ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται πως «η βοήθεια είναι ανεπαρκής» ενώ οι κάτοικοι στο βάθος φωνάζουν ρωτώντας «πού είναι το κράτος;».
Έπειτα, το κανάλι φαίνεται ότι έκοψε το συγκεκριμένο απόσπασμα, ενώ ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να ακούν ειδήσεις από τις αρχές και να αγνοήσουν τους «προβοκάτορες».
Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η βοήθεια από την Ελλάδα
Καταλυτική στις έρευνες στα συντρίμμια είναι και η συνδρομή της ελληνικής ΕΜΑΚ, η οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέρος της καταστροφής, έχοντας ήδη διασώσει τέσσερα άτομα μέχρι στιγμής.
Μάλιστα, ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία, που μέχρι πριν λίγες μέρες προπαγάνδιζε συνεχώς την γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των συνεργατών του, «υποκλίνεται» στην βοήθεια της Ελλάδας σε αυτήν την ανήκουστη τραγωδία.
Είναι χαρακτηριστικό, πως η εφημερίδα Milliyet, που έως σήμερα κρατά την πιο σκληρή στάση διακινώντας, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, τα σχέδια τουρκικής επίθεσης κατά της ελληνικής επικράτειας φιλοξενεί την φωτογραφία των Ελλήνων διασωστών, που αγκαλιάζονται ανασύροντας ζωντανό ένα παιδί, για να δείξει την παγκόσμια κινητοποίηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες περιοχές.
Ιδιαίτερη αναφορά στην συνδρομή της ελληνικής ΕΜΑΚ κρατούν και άλλες δυο φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, η Hurriyet και το TRTHaber, κάνοντας ειδική μνεία στα άτομα που έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.