Εφετείο της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε σήμερα την καταδίκη, σε ισόβια δεσμά, του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο.
Ο 65χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή φέρεται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.
Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν και τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.
Ο Καβαλά συνελήφθη στα τέλη Απριλίου και ο ίδιος κατήγγειλε ότι υποβάλλεται σε μια «δικαστική δολοφονία». Η υπόθεσή του προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, μετά την έκδοση μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο Καβαλά καταγγέλλει ότι δέχτηκε πολιτικές πιέσεις στην Τουρκία που οδήγησαν στην ισόβια κάθειρξη
Να θυμίσουμε ότι ο μαικήνας Οσμάν Καβαλά, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας χρηματοδοτώντας τις διαδηλώσεις του 2013, δήλωσε προσφάτως ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη κατά παράβαση των νομικών κανόνων και αντικατοπτρίζει την πολιτική πίεση που του ασκήθηκε.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Άγκυρας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Καβάλα. «Η απόφαση είναι αυθαίρετη και ελήφθη κατά παράβαση των νομικών κανόνων υπό πολιτική πίεση», επεσήμανε ο ίδιος ο Τούρκος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.
Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, θεωρούν την καταδίκη του Καβαλά ως απόπειρα της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει τους αντιφρονούντες.