Σε ένα μπαράζ παραβιάσεων προχώρησαν οι Τούρκοι την Πέμπτη, καθώς είκοσι τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 6 έφεραν όπλα, εισήλθαν στο FIR Αθηνών, σε όλο το εύρος του Αιγαίου, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.
Σε τέσσερις περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εμπλοκή.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, 6 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16, μία τετράδα τουρκικών F-16 και μεμονωμένα ένα τουρκικό F-16, δύο CN-235, και ένα UAV.
Καταγράφηκαν 22 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 103 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου (26 από τα μαχητικά, 45 από το UAV και 32 από τα CN-235) ενώ έξι από της παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Ο Τσελίκ κατηγορεί την Ελλάδα για «κακομαθημένες, μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις»
Την ίδια ώρα οι Τούρκοι ζητούν και τα «ρέστα», καθώς ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας.
Ο Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα για «κακομαθημένες, μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις» και αμέσως μετά ισχυρίστηκε ότι «οι εξελίξεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο έχουν επίσης δείξει πώς οι σύμμαχοί μας στερούνται προοπτικής και ικανότητας για ειρήνη, υποστηρίζοντας τη μονομερή στάση της Ελλάδας».
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος AKP, ο Τσελίκ παρουσίασε μια αντεστραμμένη εικόνα των όσων συμβαίνουν λέγοντας ότι «Η εικόνα που έχει προβάλει η Ελλάδα προσπαθώντας να δημιουργήσει μια de facto κατάσταση με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια εικόνα που δεν υπηρετεί την ειρήνη»!
Έκανε επίσης ευθεία επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια ισχυριζόμενος ότι «σαμποτάρουν τις θετικές προσεγγίσεις της Τουρκίας.»
«Εκεί που η Τουρκία έχει υπογράψει μια καλή συμφωνία, έχει συμβάλει στην οικοδόμηση μιας καλής συνεργασίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά ακολουθεί μια προσέγγιση που λέει «πώς μπορούμε να το διαταράξουμε αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.