Την άρνηση του Ισραήλ να εκδώσει ή να ανανεώσει τις βίζες για το προσωπικό του ΟΗΕ που επιβλέπει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, επέκρινε σήμερα (30/8) η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
«Το 2020 τα 15 μέλη του διεθνούς προσωπικού του γραφείου μου στην Παλαιστίνη, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα επί 26 χρόνια, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν. Τα επόμενα αιτήματα για την παροχή θεωρήσεων εισόδου και για την ανανέωση αυτών μένουν αναπάντητα εδώ και δύο χρόνια», κατήγγειλε η Μπατσελέτ.
https://twitter.com/UNHumanRights/status/1564537583388033024
«Στη διάρκεια αυτής της περιόδου προσπάθησα να βρω μια λύση σε αυτή την κατάσταση, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να συνομιλήσει», πρόσθεσε.
Ως κράτος μέλος το Ισραήλ πρέπει να συνεργάζεται καλή τη πίστει με τον ΟΗΕ και να επιτρέπει στους εργαζόμενούς του να ασκούν τα καθήκοντά τους, συνέχισε η Μπατσελέτ. «Η ανικανότητα του Ισραήλ να εξετάσει τα αιτήματα για την παροχή θεωρήσεων εισόδου, απαραίτητων για την πρόσβαση του προσωπικού μου δεν συνάδει με αυτούς τους κανόνες».
«Αυτό εγείρει ερωτήματα για το τι ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν οι ισραηλινές αρχές», πρόσθεσε η Ύπατη Αρμοστής, σημειώνοντας ότι το γραφείο της θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Μπατσελέτ: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 332 Παλαιστίνιους τη διετία
Στην ανακοίνωσή της η Μπατσελέτ διευκρίνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 320 Παλαιστίνιους το 2021, «αριθμό δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτόν που είχαν σκοτωθεί το 2020», και τραυμάτισαν 17.042 άλλους, εξαπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2020.
Ο ΟΗΕ κατέγραψε το 2017 τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών βίας από Ισραηλινούς εποίκους από τότε που διατηρεί αρχεία, ενώ οι συλλήψεις Παλαιστίνιων διπλασιάστηκαν πέρυσι.
Από τις αρχές του 2022 οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει «τουλάχιστον 111 Παλαιστίνιους», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η πρώην πρόεδρος της Χιλής, η οποία εγκαταλείπει τη θέση της στον ΟΗΕ αύριο Τετάρτη έπειτα από τέσσερα χρόνια, εκτίμησε ότι η μεταχείριση του προσωπικού της από το Ισραήλ περιλαμβάνεται σε «μια ευρύτερη και ανησυχητική τάση» που έχει στόχο να εμποδίζει την πρόσβαση στα παλαιστινιακά εδάφη οποιουδήποτε συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρά τη μη παροχή θεωρήσεων εισόδου στο διεθνές προσωπικό, το γραφείο της Μπατσελέτ τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να φροντίζει για τον σεβασμό των υποχρεώσεων του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη.
«Δημοσιοποιούμε τις παραβιάσεις που διαπράττει το Ισραήλ, αλλά και τις παραβιάσεις που διαπράττει η Παλαιστίνη, η Χαμάς στη Γάζα και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις», δήλωσε η Μπατσελέτ.