Λίγη μόλις ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για έρευνες, εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων, το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή.
Όπως μεταδίδει το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».
(Breaking News) The Libyan parliament rejects hydrocarbons deal signed today between Turkey and the Libyan Government of National Unity
The #Libya Update pic.twitter.com/0e73v47Dxv
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται πως το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο χώρα, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.
(Breaking News) The Libyan parliament denounces today’s hydrocarbons deal with #Turkey as “illegal”citing its lack of approval from the Libyan legislative body
The #Libya Update pic.twitter.com/dJwnxdrjCo
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Επιπλέον το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.
(Breaking News) The Libyan parliament says the hydrocarbons deal with #Turkey strips the eastern region of Cyrenaica from its “oil right”
The #Libya Update pic.twitter.com/2L9ZTwcrb1
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τρίπολη για τους υδρογονάνθρακες
Αντιπροσωπεία της Τουρκίας, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε σήμερα (3/10), Τετάρτη, στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.
«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1576902181214597120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1576902181214597120%7Ctwgr%5Eaacab2f46d82b505efe86598bfbfda27388c4b7b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fdiethni%2Fi-tourkia-ypegrapse-mnimonio-synergasias-me-ti-livyi-gia-tous-ydrogonanthrakes-i-antidrasi-tis-athinas%2F
Στην ομιλία του ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι «παρόχθιες χώρες» πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.
Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια», συμπλήρωσε.
Μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.
Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019.
Ο Κεφαλογιάννης ζητά μέτρα από την ΕΕ μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή την κυοφορούμενη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για μίσθωση στην Άγκυρα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Τουρκία στο παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά από την Επιτροπή να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας που παραμένει μία υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα καθώς η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η υπογραφή του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μία οριοθέτηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Παρόλα αυτά η Τουρκία και η Λιβύη σήμερα εμμένοντας στο παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπέγραψαν συμφωνία που αφορά σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Τι θέση παίρνει και τι μέτρα πρόκειται να πάρει για τη συμφωνία αυτή που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ενός κράτους μέλους από μία υπό ένταξη χώρα;»