Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης και 24ης Μαρτίου.
Νωρίτερα, η Ιταλίδα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιταλικής Προεδρίας της κυβέρνησης, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η προτεραιότητα μιας πλήρους στήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ουκρανία, σε ακτίνα 360 μοιρών, μια ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής ΕΕ του περασμένου Φεβρουαρίου, με στόχο μια ευρωπαϊκή, επιτέλους, διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ευρωπαϊκές λύσεις για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Ηπείρου, με την χρήση των κατάλληλων εργαλείων της ΕΕ».
Παράλληλα, το ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης προσθέτει ότι «με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίσθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων».
«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαμε ιδιαίτερα εγκάρδια και μακρά συνάντηση. Μοιραζόμαστε την προσέγγιση σε πολλά θέματα, καθόμαστε δίπλα, στο ίδιο “θρανίο”, στις Συνόδους Κορυφής» έχει δηλώσει η Τζόρτζια Μελόνι στο παρελθόν.
«Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα έχει ως κύριο θέμα, το μεταναστευτικό και την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων. Η όλη αυτή συνεργασία μας ήταν ιδιαίτερα αποδοτική και εννοούμε να την συνεχίσουμε» έλεγε τον περασμένο Φεβρουάριο η Ιταλίδα για τις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας.
Τι συζήτησε η Μελόνι με την πρόεδρο της Κομισιόν
Την ίδια ώρα, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός συμμερίσθηκε «την άμεση ανάγκη να αναπτυχθεί δράση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στην επιστολή που απηύθυνε, χθες, στους ευρωπαίους ηγέτες».
«Επιστολή που συνάδει με τις προτεραιότητες που έθεσε η Ιταλία, πάνω στο ίδιο θέμα» συνεχίζει η ανακοίνωση της Ρώμης για το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Η συνομιλία Μελόνι-Μητσοτάκη ήταν πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων της RAI.
Έτοιμη να ανεβάσει τους τόνους στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό η Μελόνι
Την Τρίτη 21/03 η Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε στην Ιταλική Γερουσία (Άνω Βουλή) τα καυτά θέματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ιταλία όπως: μεταναστευτικό, οικολογική μετάβαση και πόλεμος στην Ουκρανία. Μια πρόβα τζενεράλε 48 ώρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (23-24/3).
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε στη Γερουσία πως «θέλουμε να καταπολεμήσουμε σθεναρά την εμπορία ανθρώπων: να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις, να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, να αυξήσουμε τους επαναπατρισμούς, να διαθέσουμε επαρκείς πόρους για αυτούς τους στόχους. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και τις θέτουμε ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών».
Η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης με επαρκείς πόρους. Τώρα πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί ίση προσοχή στις ροές από τη Μεσόγειο».
Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός μίλησε για την «αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων απέλασης για παράτυπους μετανάστες», μια προσέγγιση που η ίδια όρισε «σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Frontex», ως «βήματα που σηματοδοτούν μια αλλαγή παραδείγματος. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι».
Η Μελόνι τόνισε λοιπόν πως «σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο εφαρμογής, και η Ιταλία θα επαναλάβει εκεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο, είναι καιρός να δράσουμε. Είναι καιρός να μεταφράσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Οι ακροδεξιές καταβολές της Μελόνι
Η Τζόρτζια Μελόνι έχει ζητήσει ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης για να σταματήσουν οι βάρκες των μεταναστών. Όπως έχει ομολογήσει η Μελόνι, προωθεί «συντηρητικές» αξίες, τις οποίες άλλωστε συμμερίζεται μαζί με τους εταίρους της στον ακροδεξιό συνασπισμό, που εννοούν να υπερασπισθούν «τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και την εβραιοχριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης».
Η Τζόρτζια Μελόνι έχει προσπαθήσει πολλάκις να αποταχθεί του φασιστικού παρελθόντος που συνδέει την πολιτική της οικογένεια απευθείας με τον Μουσολίνι. Σε συνέντευξή της σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών της Γκαρμπατέλα το 1996, είχε χαρακτηρίσει τον Μουσολίνι «καλό πολιτικό»!
Ωστόσο. τα τελευταία χρόνια, έχει προσπαθήσει να φρεσκάρει την εικόνα του κόμματός της, αναδιαμορφώνοντας την πολιτική δύναμη ως συντηρητική υπέρμαχο του πατριωτισμού και λέγοντας σε ένα βίντεο τον Αύγουστο ότι η ιταλική δεξιά «παρέδωσε τον φασισμό στην ιστορία» πριν από δεκαετίες.