Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα ενεργοποιήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της στον πόλεμο της Ουκρανίας επανέφερε στη δημοσιότητα μια μελέτη που είχε κάνει πριν από πέντε χρόνια το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ.
Η μελέτη με την ονομασία «Plan A» αποτυπώνει σε μια προσομοίωση τι θα συμβεί αν ο Βλαντιμίρ Πόυτιν… πατήσει το κουμπί. Η προσομοίωση είχε μείνει κρυφή και η ύπαρξη της έγινε γνωστή δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της.
Σύμφωνα με το σενάριο η Ρωσία εκτοξεύει αρχικά ένα προειδοποιητικό πύραυλο από μια βάση στο Καλίνιγκραντ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πύραυλος χτυπά ένα στρατιωτικό στόχο του NATO και στη συνέχεια η Ρωσία εξαπολύει 300 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές που χτυπούν βάσεις και στρατεύματα του NATO σε όλη την Ευρώπη.
Το ΝΑΤΟ απαντά άμεσα με εκτόξευση 180 πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Σε αυτή την φάση της πυρηνικής αναμέτρησης η προσομοίωση αναφέρει ότι μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ωρών η Ευρώπη θα έχει δεχτεί ένα τρομερό χτύπημα και θα έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 2,6 εκατ. άνθρωποι.
Οι ΗΠΑ εκτοξεύει 600 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές προς τη Ρωσία
Αμέσως μετά από το έδαφος των ΗΠΑ και από υποβρύχια εκτοξεύονται 600 πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές με την Ρωσία να εξαπολύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο από αέρος, στεριά και θάλασσα. Η επίθεση αυτή θα διαρκέσει 45 λεπτά και ο αριθμός των νεκρών από αυτή την επίθεση υπολογίζεται σε 3,4 εκατ.
Στο στόχαστρο μπαίνουν στη συνέχεια οι μεγαλύτερες πόλεις των αντιμαχόμενων πλευρών και ειδικά εκείνες που αποτελούν οικονομικά κέντρα ώστε μετά την λήξη του πολέμου να μην μπορεί να ανακάμψει οικονομικά ο αντίπαλος. Η προσομοίωση υπολογίζει επιθέσεις σε 30 μεγάλες πόλεις με κάθε πόλη να δέχεται 5-10 πυρηνικές βόμβες. Οι επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να διαρκέσουν 45 λεπτά και ο αριθμός των νεκρών από αυτές θα αγγίξουν τα 85,5 εκατ.
Φυσικά ακόμη και οι περιοχές όπως αυτές του νότιου ημισφαιρίου που δεν θα δεχτούν την «επίσκεψη» των πυρηνικών όπλων δεν θα μείνουν αλώβητες αφού θα βιώσουν και αυτές τις επιπτώσεις από τα πυρηνικά χτυπήματα αφού η διασπορά ραδιενέργειας και η κλιματική αλλαγή που θα επέλθει ανάμεσα στα άλλα θα καταστρέψει σε πλανητικό επίπεδο τις καλλιέργειες και γενικά την παραγωγή τροφής προκαλώντας λιμό σε παγκόσμιο επίπεδο.