08:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Ερντογάν σχεδιάζει τετραμερή για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα – Το τουρκικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Καλλιέργεια σιτηρών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Καλλιέργεια σιτηρών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

21.06.2022
21:58
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2022 • 8:42
Η συνάντηση για εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη

Με ένα σχέδιο για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, η Άγκυρα επιδιώκει να καταστεί «διαμεσολαβητής» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για μια ακόμη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Μια «τετραμερής συνάντηση» – με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία – θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία με αντικείμενο την οργάνωση της διαμετακόμισης σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV, επικαλούμενα πηγές της τουρκικής προεδρίας, μετέδωσαν ότι η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Το δίκτυο Haberturk ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα έχει συζητήσεις με την Τουρκία για τους λεγόμενους «θαλάσσιους διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των οποίων θα εξαχθούν σιτηρά από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες.

Τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στη Ρωσία για να συζητήσει λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου.

Για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» μιλά ο Ζελένσκι

Χθες Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να εξαχθούν οι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν μπλοκαρισμένοι εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στόλο.

Χωρίς να έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Άγκυρα για την παροχή εγγυήσεων σχετικά με τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων και να περιοριστεί ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, για τον οποίο ειδικοί εκφράζουν ανησυχία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές στα σιτηρά της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021 στους 777.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Γεωργίας.

Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν 689.000 τόνους καλαμποκιού, 63.000 τόνους σίτου και 21.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το σχέδιο των ΗΠΑ από ξηράς

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως προσωρινά σιλό θα κατασκευαστούν κατά μήκος των συνόρων στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και στην Πολωνία, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η εξαγωγή περισσότερων σιτηρών από τη χώρα και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Εκτιμάται ότι 20 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία – τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο – από τότε που άρχισε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε φόβους για λιμό σε ορισμένες χώρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε μάλιστα ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Εκατομμύρια σιτηρά εξήγαγε η Ουκρανία

Η Ουκρανία εξήγαγε έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η ίδια η Μόσχα χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’.

Οι όγκοι έχουν έκτοτε μειωθεί περίπου στο 1,7 εκατ. τόνους καθώς η Ουκρανία, που συνήθιζε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της μέσω λιμανιών, αναγκάστηκε να μεταφέρει σιτηρά με τρένα μέσω των δυτικών της συνόρων ή μέσω ποταμών.

Καλλιέργεια σιτηρών
Καλλιέργεια σιτηρών / Φωτογραφία: Unsplash

Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις»

«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη για να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια, όπου εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν επί του παρόντος να εξαχθούν στην Αφρική λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», τόνισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο προς τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, λέγοντας ότι «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά σιτηρών, μπλοκάροντας ποσότητες που προορίζονταν για την αφρικανική ήπειρο.

«Η Αφρική είναι όμηρος όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι.

Οι Ρώσοι μεταφέρουν τα σιτηρά στην Κριμαία

Τα σιτηρά από τις κατεχόμενες από τα ρωσικά στρατεύματα περιοχές Ζαπορίζια και Χερσόνσκαγια μεταφέρονται στην Κριμαία με τρένα και ειδικά φορτηγά, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Τουλάχιστον ένα μέρος των σιλοφόρων που προέρχονταν από τις περιοχές αυτές, στην περιοχή Κερτς και στον οδικό άξονα Τζανκόγε –Συμφερόπολη, διαπιστώθηκε ότι ήταν φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες, είχε γράψει το Radio Svoboda (Radio Liberty). Σε μερικές αυτοκινητοπομπές υπήρχαν ταυτόχρονα πέντε έως δέκα φορτηγά, που μετέφεραν το καθένα από 30-50 τόνους σιτηρών.

Ωστόσο όπως επισημαίνει το BBC, τα φορτηγά δεν επαρκούν. Από τις αρχές Ιουνίου στα εξειδικευμένα δωμάτια συζητήσεων (chat) της εφαρμογής Telegram, όπου οι αγρότες παραγωγοί ή οι μεσάζοντες αναζητούν σιλοφόρα οχήματα, εμφανίζονται αγγελίες για την μεταφορά εκτός Ουκρανίας αγροτικών προϊόντων. Σε μια από αυτές τις αγγελίες υπήρχε η αναφορά, ότι κατά την μεταφορά, στο ουκρανικό έδαφος θα υπάρχει στρατιωτική συνοδεία.

Το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας σε σχετικό ερώτημα του BBC για τα σιτηρά της Ουκρανίας δεν απάντησε. Οι αρχές της Ουκρανίας χαρακτηρίζουν λεηλασία την εξαγωγή σιτηρών από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Το Παρίσι στέλνει 31 τόνους σπόρους λαχανικών στο Κίεβο

Πριν λίγες μέρες, η Γαλλία, πρώτη χώρα στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, δρομολόγησε τη μεταφορά 31 τόνων σπόρους λαχανικών για σπορά από το Παρίσι στο Κίεβο, αφότου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου προμήθευσε 600 τόνους σπόρους πατάτας προς φύτευση.

Οι ενισχύσεις αυτές προορίζονται για να αντιμετωπιστούν οι «καταστρεπτικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής» στην επισιτιστική ασφάλεια της Ουκρανίας και προσφέρθηκαν από γαλλικές επιχειρήσεις ειδικές στην παραγωγή και τη διανομή σπόρων για σπορά, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σιτηρά
Σιτηρά / Φωτογραφία: Unsplash



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση