17:22
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:22
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Τεμενάδες» Σουηδίας σε Ερντογάν για να πάρει το «Εβέτ» της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Twitter @RTErdogan

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Twitter @RTErdogan

08.11.2022
22:45
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2022 • 15:35
Θέλουμε η Σουηδία να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας ανησυχίες, είπε ο Ερντογάν

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δεσμεύτηκε ενώπιον του Ερντογάν την Τρίτη (08/11) στην Άγκυρα πως θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο για την άρση των ενστάσεων της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Σουηδίας για την ασφάλειά της και θέλουμε να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμποδίζει από τον περασμένο Μάιο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Θέλουμε τη στήριξη της Σουηδίας απέναντι στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Στοκχόλμη». «Ελπίζουμε σε ένα πιο θετικό συμπέρασμα», είπε και διαβεβαίωσε τον Κρίστερσον ότι «ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία».

https://twitter.com/RTErdogan/status/1590036499680169985

Μέχρι σήμερα, 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Οι σκανδιναβικές χώρες εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα την αισιοδοξία τους ότι η Ουγγαρία θα άρει τις αντιρρήσεις της.

Την κύρωση της ένταξης έχει ήδη υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν το καθεστώς των χωρών που έχουν προσκληθεί από τη Συμμαχία και θα συμμετέχουν στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ.

Οι εγγυήσεις που ζητά ο Ερντογάν από Σουηδία και Φινλανδία

Μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτάχθηκε σε αυτήν την προοπτική, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων για «τρομοκρατία».

Η νέα κυβέρνηση στη Σουηδία έχει σκοπό λοιπόν να αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) καθώς επιθυμεί να κερδίσει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο στο σουηδικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία και ο πολιτικός της βραχίονας PYD θεωρούνται από την Τουρκία προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Από το 1984, το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση