13:20
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:20
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ταϊβάν κατηγορεί την Κίνα για σχέδιο εισβολής: «Δικαιολογία η αντίδραση στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι»

Πανοραμική εικόνα της Ταϊπέι στην Ταϊβάν / Φωτογραφία: Unsplash

Πανοραμική εικόνα της Ταϊπέι στην Ταϊβάν / Φωτογραφία: Unsplash

09.08.2022
21:30
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2022 • 8:35
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν καταγγέλλει σχέδιο εισβολής

Η Κίνα χρησιμοποίησε τα στρατιωτικά της γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα για να προετοιμαστεί για μια εισβολή στην Ταϊβάν και ο θυμός της για την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου Νάνσι Πελόζι ήταν απλώς μια δικαιολογία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν.

Ο υπουργός, Τζόζεφ Γου, απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης το πρωί της Τρίτης (09/08), καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας συνέχισε τις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και η Ταϊβάν ξεκίνησε τις δικές της ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Ο Γου κατηγόρησε την Κίνα για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

«Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τις ασκήσεις στο στρατιωτικό της εγχειρίδιο για να προετοιμαστεί για την εισβολή στην Ταϊβάν», είπε. «Διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και εκτοξεύσεις πυραύλων, καθώς και κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση και οικονομικό εξαναγκασμό, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το δημόσιο ηθικό στην Ταϊβάν» συνέχισε.

Υπερασπίστηκε την επίσκεψή της στην Ταϊβάν η Πελόζι

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι υπερασπίστηκε το ταξίδι της στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι άξιζε «απολύτως» τον κόπο και σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Κίνα να απομονώσει το αυτοδιοικούμενο νησί.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κινεζική κυβέρνηση να απομονώσει την Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Today» του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου NBC.

«Δεν θα μας πουν ποιός μπορεί να πάει στην Ταϊβάν», συμπλήρωσε.

Οι διαρρηγμένες σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι τεταμένες από τον ντε φάκτο χωρισμό τους το 1949 και προκαλούν ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.

Η αιφνίδια επίσκεψη Πελόζι στο νησί έφερε στο προσκήνιο μια γεωπολιτική «βόμβα», η οποία είναι έτοιμη να πυροδοτηθεί, είτε από την πίεση της κινεζικής πολιτικής ελίτ να επιδείξει πυγμή, είτε εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, είτε από έναν συνδυασμό των δύο σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Η Ταϊβάν είναι ένα νησί, περίπου 100 μίλια από τις ακτές της νοτιοανατολικής Κίνας. Βρίσκεται στη λεγόμενη «πρώτη νησιωτική αλυσίδα», η οποία περιλαμβάνει έναν κατάλογο φιλικών προς τις ΗΠΑ εδαφών που είναι ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση