06:27
01/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:27
01/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σύνοδος Κορυφής με το βλέμμα στον πόλεμο: Αλληλεγγύη στην Ουκρανία, προβληματισμός για την ενεργειακή κρίση

Προετοιμασίες στις Βρυξέλλες, ξεκινώντας η Σύνοδος Κορυφής των «27» / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Προετοιμασίες στις Βρυξέλλες, ξεκινώντας η Σύνοδος Κορυφής των «27» / Φωτογραφία: ΑΠΕ

24.03.2022
19:10
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2022 • 22:42
Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής από τις Βρυξέλλες σε Live Blogging

Οι δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντώνται σε τρεις συναντήσεις, καθώς η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, διαδέχεται εκείνη της G7 και την ΕΕ προκειμένου να συζητούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν νωρίτερα σε μια σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας για την αποτροπή της Ρωσίας μακροπρόθεσμα. «Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.

Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική», τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Οι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ στέκονται μαζί για μια οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
Οι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ στην οικογενειακή φωτογραφία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως σημειώνει το Euronews, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ κατέληξε επίσης σε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης με χημικά όπλα.

Ο Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ

«Έχουμε την ευθύνη να μην υπάρχει επιδείνωση του κινδύνου του πολέμου γιατί θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξουμε όλα τα μέρη που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρεθούν σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών και η Γεωργία» δήλωσε νωρίτερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι απαίτησε από το ΝΑΤΟ να δώσει στο Κίεβο «το ένα τοις εκατό» των όπλων του, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και εξοπλισμού αεράμυνας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι που απευθύνθηκε στα μέλη της ευρωατλαντικής συμμαχίας κάλεσε επίσης σε παγκόσμιες διαμαρτυρίες, καθώς συμπλήρωσε ένα μήνα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σύνοδος των G7 καλεί σε υπεύθυνη στάση τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν σε ανακοίνωση που έδωσε η Ομάδα των Επτά σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφερε κοινό ανακοινωθέν η Σύνοδος των 7 πιο προηγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Όλες οι χώρες δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπαν. Αναφορικά με την την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Σύνοδος Κορυφής: Η πρόταση της Ελλάδας

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, στις τιμές φυσικού αερίου και φυσικά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό ισχύει για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή μιας οροφής, ενός πλαφόν, στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά» συμπλήρωσε κατά τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου» συμπλήρωσε καλώντας την Ένωση να αναλάβει συλλογικά τις διαπραγματεύσεις για στην ενέργεια.

Στο μέτωπο του πολέμου, το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι βύθισε το ρωσικό πλοίο Orsk στη Θάλασσα του Άσοφ κοντά στο Μπερντιάνσκ. Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν φωτιά και πυκνό καπνό να βγαίνει από την περιοχή του λιμανιού.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στοχοθέτησαν νέα ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα με κυρώσεις, την ώρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει ψήφισμα με το οποίο κατηγορείται η Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Δείτε όλες τις εξελίξεις σε live blogging:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση