12:32
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:32
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι συνέπειες των φονικών σεισμών: 22 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα μετά τις σεισμικές δονήσεις

Συντρίμμια από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Συντρίμμια από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

28.02.2023
23:12
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2023 • 10:03
Είκοσι δύο άνθρωποι πέθαναν από χολέρα μετά τον σεισμό στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας υπό τη συριακή αντιπολίτευση ανέφερε σήμερα πως 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κύρια οργάνωση διάσωσης στη μεθοριακή περιοχή που επλήγη πιο πολύ από τον σεισμό μέσα στη Συρία, δήλωσε, επικαλούμενη ιατρικές οργανώσεις, πως έχουν καταγραφεί επίσης άλλες 568 περιπτώσεις μόλυνσης ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός στα συστήματα υδροδότησης και στις υποδομές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον απολογισμό της Δευτέρας (27/2) πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μόνο στην Τουρκία ενώ στην Συρία δεν υπάρχει πρόσφατη καταγραφή νεκρών.

Φόβοι και για άλλες ασθένειες πέρα από τη χολέρα

Υπενθυμίζουμε πως εδώ και λίγες μέρες το ECDC έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

To ΕCDC σημειώνει ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι λοιμώξεις που μπορεί να προληφθούν με εμβόλιο αποτελούν κίνδυνο την επόμενη περίοδο, με πιθανότητα να προκαλέσουν εστίες, ιδίως καθώς οι επιζώντες μετακομίζουν σε προσωρινά καταφύγια.

Οι κατεστραμμένες υποδομές κοινής ωφελείας, που οδηγούν σε περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, ακατάλληλα συστήματα ψύξης και μαγειρέματος, ενδέχεται να αυξήσουν την εμφάνιση και τη μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό.

Επιπλέον, άλλες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφίμων ή μέσω του νερού μπορούν να προκαλέσουν εστίες σε καταυλισμούς: ιογενείς λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδα Α, νοροϊός και ροταϊός, λοιμώξεις που προκαλούνται από παράσιτα ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Η διαθεσιμότητα καθαρού νερού και ο έλεγχος που σχετίζεται με τα τρόφιμα είναι μεταξύ των κορυφαίων μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών.

Επίσης το ECDC υπογραμμίζει ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά σε κρύο καιρό, και ο κίνδυνος εστιών αυξάνεται καθώς οι επιζώντες μεταφέρονται σε προσωρινούς οικισμούς, όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Η COVID-19, η εποχική γρίπη και άλλοι ιοί του αναπνευστικού κυκλοφορούν σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα στην περιοχή. Οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε επιπλοκές από αυτές τις λοιμώξεις και σε περίπτωση κρουσμάτων θα ασκηθεί πρόσθετη πίεση στα ήδη κατεστραμμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση