Στην Ιταλία, ο γραμματέας του κόμματος της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, μίλησε σήμερα για το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Προς το παρόν, μπορώ να πω ότι απόψε θα είμαι στη Ρώμη και ότι στη συνέχεια θα αποφασίσω τι θα κάνω. Αν καταφέρω να συναντήσω τον Πούτιν, πάντως, θα του ζητήσω την κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, θα ήθελα να πάω και στο Κίεβο, για να συναντήσω τον Ζελένσκι», δήλωσε ο Σαλβίνι. Προσέθεσε, δε, ότι «θα πρέπει να εξακριβωθεί αν το ταξίδι αυτό μπορεί, από πρακτικής απόψεως, να πραγματοποιηθεί αμέσως ή μελλοντικά».
Ενοχλημένος ο Ντράγκι
Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι φέρεται να ενοχλήθηκε από την πρόθεση του αρχηγού της Λέγκα να μεταβεί στη Μόσχα. Λόγω του ότι, κυρίως, η κυβέρνηση της Ρώμης (στην οποία η Λέγκα μετέχει) τις ημέρες αυτές προσπαθεί να αναπτύξει μεσολαβητική προσπάθεια, με στόχο να μπορέσουν να εξαχθούν, από την Ουκρανία, τόνοι σιταριού που παραμένουν κλεισμένοι στις αποθήκες.
Ο Ματέο Σαλβίνι, από την μεριά του, έκανε λίγο για «υστερικές αντιδράσεις, κυρίως από την αριστερά, μετά τη δημοσιοποίηση της προσπάθειάς του να συναντηθεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν». Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», όμως, υπενθυμίζει ότι η Λέγκα, στο παρελθόν είχει «φλερτάρει επικίνδυνα» με το κόμμα του Ρώσου προέδρου και καλό θα ήταν, κατά συνέπεια, στην δραματική φάση που ζούμε, να κρατούσε κάποιες χρήσιμες «αποστάσεις ασφαλείας».
Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν να συνομιλήσει με τον Ζελένσκι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχαν από κοινού τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα την Ουκρανία.
Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Τι ζήτησαν για την Ουκρανία
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης, την απελευθέρωση των δυόμισι χιλιάδων συλληφθέντων στο Αζοφσταλ οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς επισήμαναν στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
«Διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν αν η Ρωσία εγκαταλείψει την υποκρισία»
Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε χθες (28/5) ότι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο αν η Ρωσία εγκαταλείψει την υποκριτική της στάση.
«“Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί”, για ακόμη μια φορά η Μόσχα ψεύδεται. Πραγματικές διαπραγματεύσεις είναι πιθανές αν η Ρωσία αποκηρύξει την υποκρισία (άλλα να λέει κι άλλα να κάνει), αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της. Μέχρι τότε, μια διαφορετική “αντιπροσωπεία”… διαπραγματεύεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.
https://twitter.com/Podolyak_M/status/1530609913948516355?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1530609913948516355%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fdiethni%2Foukrania-diapragmatefseis-rosia-pontoliak%2F
Κλιμακώνονται οι μάχες στο Ντονμπάς
Οι μάχες κλιμακώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα επιβεβαίωσε σήμερα ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την καίρια τοποθεσία Λιμάν, που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους προς τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.
Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα το πρωί «ότι έπειτα από κοινές ενέργειες των μονάδων της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η πόλη Λιμάν απελευθερώθηκε πλήρως από τους Ουκρανούς εθνικιστές».