01:12
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:12
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με φόντο τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών – Βέτο της Ρωσίας σε ψήφισμα των ΗΠΑ

To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

30.09.2022
22:55
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2022 • 8:48
Σε τεταμένο κλίμα το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ξεκίνησε στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η συζήτηση του ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζονται οι «ψευδοπροσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών.

Το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και υποβλήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Αλβανίας, καλεί όλες τις χώρες και τους οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν την ψευδοπροσάρτηση» των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που ανακοίνωσε η Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το απόγευμα της Παρασκευής την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ στη συνέχεια έστησε φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία με χιλιάδες κόσμου να πανηγυρίζει. «Η νίκη θα είναι δική μας!», είπε ο Ρώσος πρόεδρος υπό το χειροκρότημα ενός πλήθους πολλών χιλιάδων υποστηρικτών, ορισμένοι από τους οποίους κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες.

Βέτο της Ρωσίας στο ψήφισμα των ΗΠΑ για τις προσαρτήσεις

Το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, απορρίφθηκε αφού η Μόσχα έθεσε βέτο.

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.

Το κείμενο, που είχε συνταχθεί πριν από την υπογραφή της ενσωμάτωσης τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καταδίκαζε τα «παράνομα δημοψηφίσματα» τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια τροποποίηση του καθεστώτος αυτών των περιοχών» ούτε για την «ψευδοπροσάρτησή τους» στη Ρωσία.

Καλούσε επίσης τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει «πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα αυτή.

Η Κίνα και η Ινδία απείχαν και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία έθεσε και πάλι βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την «επίθεση» της στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, όπου κάθε χώρα διαθέτει μία ψήφο, να πει με σαφήνεια ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται δια της βίας τα σύνορα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Βολές κατά Γκουτέρες από τη Μόσχα

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πήρε μεροληπτική θέση σχετικά με την κίνηση της Μόσχας να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας και τον κατηγόρησε ότι είναι «όργανο προπαγάνδας».

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μετατρέπεται σε όργανο προπαγάνδας και πίεσης στα κράτη μέλη, όταν θα έπρεπε να καθοδηγείται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Γκουτέρες δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τα σχέδια της Ρωσίας για προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών θα σηματοδοτήσουν μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση