Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με μια κίνηση που κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ.
Η υπογραφή της προσχώρησης των Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια γίνεται μετά τα δημοψηφίσματα στις 4 περιοχές της Ουκρανία τα οποία καταδικάστηκαν και δεν αναγνωρίζονται από το σύνολο της Δύσης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης λίγα λεπτά αφού ανακοίνωσε ότι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται στην Ρωσία.
Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.
Τι απαντά ο γγ του ΝΑΤΟ στο αίτημα του Κιέβου
Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».
Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου. «Αυτός ο πόλεμος είναι μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όχι με το ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.
Η Ουκρανία υπέβαλε νωρίτερα επίσημα αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram.
Το αίτημα έρχεται λίγα λεπτά μετά την υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία κι ενώ η επίσημη αιτιολογία για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Καταδίκη της ανακοίνωσης από τη Διεθνή κοινότητα
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προσαρτήσει τις κατακτημένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ρωσία υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία».
«Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
We will never recognize the illegal annexation of Ukraine's territories. Russia is undermining the rules-based international order and violating the fundamental rights of Ukraine to independence and sovereignty. Greece and the EU stand firmly with Ukraine. https://t.co/xZpjYhbPrU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 30, 2022
«Οι 27 καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση. Δεν θα αναγνωρίζουμε ποτέ αυτά τα “ψευδοδημοψηφίσματα”. Δεν θα αναγνωρίζουμε ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση» έγραψε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
27 leaders condemn the illegal annexation.
We do not and will never recognise the sham 'referenda'.
We will never recognise this illegal annexation.https://t.co/WEMfLFnfe9
— Charles Michel (@CharlesMichel) September 30, 2022
«Καλώ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να απορρίψουν τις παράνομες απόπειρες προσάρτησης της Ρωσίας και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» δήλωσε για τις εξελίξεις νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν.