01:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στην αντεπίθεση η Μόσχα για τη διαρροή αμερικανικών εγγράφων – Μιλά για εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της

Ρωσικές σημαίες μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρωσικές σημαίες μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

12.04.2023
19:48
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2023 • 23:44
H Μόσχα απαντά για τη διαρροή αμερικανικών εγγράφων - Τι λένε ΗΠΑ και Ουκρανία

Η Μόσχα εκτίμησε σήμερα ότι η διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι «σκόπιμη» και «πλαστή» και να έχει στόχο να ξεγελάσει τη Ρωσία.

Σε αυτό το στάδιο «δεν έχουμε άποψη (…) Πιθανόν να είναι ‘fake’, μια σκόπιμη τοξική ενέργεια», σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγκρουσης (στην Ουκρανία) και ότι στην πραγματικότητα διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, τέτοιες μέθοδοι είναι πιθανές με στόχο να εξαπατήσουν τον εχθρό, δηλαδή την Ομοσπονδία της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Τι περιλαμβάνουν τα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν

Τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από τις 23 Φεβρουαρίου 2023 έως την 1η Μαρτίου 2023. Σημειώνονται επίσης ως απόρρητα, όπως μεταφέρει η γερμανική DW.

Φαίνεται να περιγράφουν λεπτομερώς τις παραδόσεις όπλων και άλλου εξοπλισμού που πηγαίνουν στην Ουκρανία με πιο ακριβή χρονοδιαγράμματα από αυτά που οι ΗΠΑ γενικά παρέχουν δημοσίως.

Ωστόσο, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί για να μειωθεί ο αριθμός των ρωσικών απωλειών, σύμφωνα με τη δική τους ανεπίσημη αξιολόγηση, η οποία είναι ανεξάρτητη από την επίσημη έρευνα για τη διαρροή.

Στρατιώτες στην Ουκρανία
Στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε 16.000 έως 17.500 ρωσικές απώλειες από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι αμερικανικές αρχές είχαν δώσει στο παρελθόν έναν αριθμό περίπου 200.000 Ρώσων νεκρών και τραυματιών.

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να παρακολουθεί στενά εχθρούς και φίλους

Η διαρροή φαίνεται επίσης να δείχνει ότι η Ουάσινγκτον κατασκοπεύει στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, μια δυνητικά ενοχλητική αποκάλυψη για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ένα έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητο» και ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου περιγράφει πώς τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας είναι έτοιμα να εξαντλήσουν τα πυρομαχικά τους μέχρι τον Μάιο, αν συνεχίσουν να εξαντλούν τα αποθέματα με τον τρέχοντα ρυθμό.

Ένα άλλο έγγραφο υποστηρίζει ότι η υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ ενθάρρυνε τις διαμαρτυρίες κατά των αμφιλεγόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάτι που το γραφείο του Ισραηλινού δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν «χωρίς καμία απολύτως βάση».

Σε ένα άλλο έγγραφο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας φέρονται να συζήτησαν το ενδεχόμενο να βρεθούν υπό την πίεση των ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, κατά παράβαση της πολιτικής της Σεούλ κατά της εξαγωγής όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση.

ΗΠΑ και Ουκρανία εκφράζουν αντιρρήσεις

Η διαρροή απόρρητων εγγράφων, τα περισσότερα εκ των οποίων σχετίζονταν με την Ουκρανία, συνιστά «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτίμησε το Πεντάγωνο.

Το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και μπορεί δυνητικά να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση», είπε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Κρις Μίγκερ.

Τα έγγραφα φαίνεται ότι είναι αυθεντικά, ωστόσο σύμφωνα με το Πεντάγωνο ορισμένες από τις εικόνες μοιάζουν να έχουν τροποποιηθεί.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη διαρροή των εγγράφων αυτών στο διαδίκτυο στις 6 Απριλίου. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τις Επιτροπές Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου για τις εξελίξεις αυτές.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου περιέχουν ένα μείγμα αληθινών και ψευδών πληροφοριών για τον στρατό της χώρας του, αλλά υποβάθμισε τον αρνητικό τους αντίκτυπο.

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σ’ αυτά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Ολέξιι Ρέζνικοφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ομόλογο του.

«Οι πληροφορίες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έχουν χάσει την σημασία τους. Επομένως είναι ένα μείγμα αλήθειας και ψέματος».

Ο Ρέζνικοφ είπε επίσης πως πιστεύει ότι οι διαρροές ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να δείξει τις διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου.

«Ο κερδισμένος από αυτή την δουλειά είναι φυσικά η Ρωσία και οι σύμμαχοι της ή οι υποστηρικτές της» δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

«Ο στόχος αυτής της δουλειάς είναι να μειώσει το επίπεδο της εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων μας, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων χωρών, και για μένα αυτός είναι απολύτως σαφές και καθαρό».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν ποιος διέρρευσε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια αναμενόμενη αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.

Ο Ρέζνικοφ απέρριψε ως «αναληθείς» του υπαινιγμούς σχετικά με τις διαρροές των εγγράφων του Πενταγώνου ότι ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιχειρούν εντός της Ουκρανίας.

Η Σερβία συμφώνησε να δώσει όπλα στην Ουκρανία

Η Σερβία, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή του τα έχει στείλει ήδη, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Πενταγώνου.

Το έγγραφο, μια σύνοψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια» ή όπλα, ήταν μεταξύ των δεκάδων διαβαθμισμένων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ίντερνετ, στην πιο σοβαρή παραβίαση απορρήτων των ΗΠΑ που έχει συμβεί εδώ και χρόνια.

Με τίτλο «Ευρώπη / Απάντηση στη Συνεχιζόμενη Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», το έγγραφο, που έχει τη μορφή διαγράμματος, καταγράφει τις απαντήσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

Το διάγραμμα δείχνει πως η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεσμεύθηκε να στείλει όπλα ή τα έχει ήδη στείλει. Αναφέρει επίσης πως η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Το έγγραφο φέρει τις ενδείξεις Απόρρητο και NOFORN, που σημαίνουν πως απαγορεύεται η διαβίβασή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ένοπλες δυνάμεις. Φέρει ημερομηνία 2 Μαρτίου και τη σφραγίδα του αμερικανικού Μεικτού Επιτελείου.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Το γραφείο του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η ουκρανική πρεσβεία δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε ούτε αυτό άμεσα σε ερωτήσεις του Ρόιτερς σχετικά με την αναφορά στη Σερβία που γίνεται στο έγγραφο, ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Βούτσιτς έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τους βαθείς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Αν αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε δείχνει τη διπροσωπία του Βούτσιτς έναντι της Ρωσίας είτε αυτός δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσινγκτον για να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία», λέει ο Γιάνους Μπουγκάισκι, ανατολικοευρωπαίος εμπειρογνώμονας στο ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής Jamestown Foundation.

Βασίζεται στην Αλεξανδρούπολη ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που έγινε στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το διάγραμμα του Πενταγώνου χωρίζει τις απαντήσεις στα αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε τρεις κατηγορίες: χώρες που έχουν δεσμευθεί να παράσχουν εκπαίδευση και θανατηφόρα βοήθεια· χώρες που έχουν ήδη παράσχει εκπαίδευση, θανατηφόρα βοήθεια ή και τα δύο· χώρες με τη στρατιωτική ικανότητα και την πολιτική βούληση «να παράσχουν μελλοντική θανατηφόρα βοήθεια».

Η Αυστρία και η Μάλτα είναι οι μοναδικές δύο χώρες με «όχι» και στις τρεις κατηγορίες.

Η αποκάλυψη του διαγράμματος γίνεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανάρτηση εγγράφων σε ένα φιλορωσικό κανάλι της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram που φέρεται ότι κατέδειξαν την αποστολή το Νοέμβριο στο Κίεβο από ένα σέρβο κατασκευαστή όπλων ρουκετών εδάφους-εδάφους Grad 122mm. Τα έγγραφα περιλάμβαναν παραστατικό αποστολής και πιστοποιητικό τελικού χρήστη από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Μάρτιο πως ζήτησε από το Βελιγράδι μια επίσημη εξήγηση για τις φερόμενες παραδόσεις, είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η βιομηχανία όπλων Krusik Corp. του Βάλιεβο αρνήθηκε ότι προμήθευσε στην Ουκρανία ρουκέτες ή άλλα όπλα. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «διαβόητο ψέμα».

«Δεν εξαγάγαμε όπλα ούτε πυρομαχικά στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία», δήλωσε στις 5 Μαρτίου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση