Θα συνεχίσουν την κατάληψη των κατοικιών του προέδρου και του πρωθυπουργού μέχρι να παραιτηθούν αμφότεροι, δήλωσαν σήμερα (10/7), Κυριακή, οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας στη Σρι Λάνκα που υποχρέωσαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας να εγκαταλείψουν την επίσημη κατοικία τους.
«Ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», είπε σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο διαμαρτυρίας ο θεατρικός συγγραφέας Ρουβάντιε Τσικέρα περιστοιχιζόμενος από άλλους ηγέτες του κινήματος στη Σρι Λάνκα.
Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε σχεδιάζουν να παραιτηθούν, όπως ανακοίνωσε χθες (9/7) ο πρόεδρος της βουλής, υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά την οποία οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο στην επίσημη προεδρική κατοικία και πυρπόλησαν την κατοικία του πρωθυπουργού στο Κολόμπο.
Εξαγριωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν «ντου» και έκαψαν την πρωθυπουργική κατοικία στη Σρι Λάνκα
Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, όπου διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, ενώ χιλιάδες άτομα έκαναν «ντου» την πρωθυπουργική κατοικία.
Στις πρωτοφανείς εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία φαίνεται ότι οι πολίτες, εξοργισμένοι από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, κατάφεραν να φτάσουν εντός του προεδρικού μεγάρου, ενώ ο πρόεδρος, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, που έχει φυγαδευτεί, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, 9 Ιουλίου, ότι θα παραιτηθεί στις 13 του μήνα.
Tens of thousands of protesters in Sri Lanka stormed the residence of President Rajapaksa and later set the PM’s house on fire — in pictures https://t.co/hXdoyFLv7D pic.twitter.com/ZL4yUejTrl
— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 10, 2022
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν και μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία της χώρας, στην οποία και έβαλαν φωτιά.
Στις 13 Ιουλίου η παραίτηση Ρατζαπάκσα
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα. Ο Ρατζαπάξα φυγαδεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.
«Για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», τόνισε ο Αμπιγουαρντάνα στην τηλεόραση. Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
sri lanka protest game is strong pic.twitter.com/65FI33ZiM3
— Shibetoshi Nakamoto (@BillyM2k) July 9, 2022
Στις φλόγες το σπίτι του πρωθυπουργού
Ένα πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
https://twitter.com/GeorgeAnagli/status/1545827739625787392
«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προτίθεται να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του το γραφείο του.
Η ανακοίνωση ακολούθησε την κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που υποχρέωσαν τον πρόεδρο της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να φυγαδευτεί σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.
https://twitter.com/rapplerdotcom/status/1545741578534359040
Κάποιοι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα και κράνη, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NewsFirst στις οποίες διακρίνονται διαδηλωτές να έχουν πέσει μέσα στην πισίνα της κατοικίας. Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sirasa TV, ένα πλήθος διαδηλωτών έχει εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο μέχρι πρότινος φυλασσόταν αυστηρά.
Πηγή των υπηρεσιών Άμυνας δήλωσε ότι ο Ρατζαπάξα παραμένει πρόεδρος της Σρι Λάνκα και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός. Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.
Last night protesters in Sri Lanka burned down Prime Minister’s private residence, today they are camping and cooking food in Prime Minister’s official house. pic.twitter.com/G8qmqXthe2
— Ashok Swain (@ashoswai) July 10, 2022
Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
The president's palace in Sri Lanka has become a water park. pic.twitter.com/eOT08V2jPW
— RadioGenova (@RadioGenova) July 9, 2022
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%. Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.
Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας. Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.
Τρομακτικές εικόνες από την εισβολή στο προεδρικό μέγαρο
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα φυγαδεύτηκε σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.
https://twitter.com/NewsWireLK/status/1545686446224183296?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1545686446224183296%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F215585%2Fxaossthsrilankamesastoproedrikomegarooidiadhlotesstisflogeshprothypoyrgikhkatoikia
Κάποιοι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα και κράνη, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NewsFirst.
Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sirasa TV, ένα πλήθος διαδηλωτών έχει εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο μέχρι πρότινος φυλασσόταν αυστηρά.
Πηγή των υπηρεσιών Άμυνας δήλωσε ότι ο Ρατζαπάξα παραμένει πρόεδρος της Σρι Λάνκα και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός.
Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.
Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.
Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.
Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας.
Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.
Αργά χθες Παρασκευή η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσα και γύρω στο Κολόμπο, αφού χιλιάδες φοιτητές, που πραγματοποίησαν πορεία προς την οικία του Ρατζαπάξα, ήρθαν αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα των δυνάμεων της τάξης.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε επισημάνει ότι οι αρχές δεν θα εμποδίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρθεί ως τις 08:00 το πρωί.