Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (21/04) ότι συμφώνησε σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από σήμερα, ώστε ο σουδανικός λαός να μπορέσει να γιορτάσει τη μουσουλμανική γιορτή του ‘Ειντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.
«Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλους τους όρους της εκεχειρίας και θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες που θα την παρεμπόδιζαν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.
Νωρίτερα σήμερα, η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που μάχεται με τον στρατό εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνεί να παύσει το πυρ για 72 ώρες.
Δεν παύουν οι μάχες στο Χαρτούμ
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονταν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, λίγη ώρα αφότου ο στρατός ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός αρχής γενομένης από σήμερα, σύμφωνα με έναν μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ακούγονταν σποραδικά και αεροπορικά πλήγματα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, νωρίτερα διεξάγονταν οδομαχίες στην πρωτεύουσα μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί 413 άνθρωποι και άλλοι 3.551 τραυματίστηκαν, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το συνδικάτο των γιατρών ανακοίνωσε ότι το 70% των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, καθώς πολλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Τέσσερα νοσοκομεία χτυπήθηκαν σήμερα στο αλ Ομπέιντ, μια πόλη που απέχει 350 χιλιόμετρα νοτίως του Χαρτούμ.
Στο Νταρφούρ, μια από τις φτωχότερες επαρχίες του Σουδάν, «η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς που τους νοσηλεύουμε ακόμη και στο πάτωμα, στους διαδρόμους, γιατί απλούστατα δεν έχουμε κρεβάτια», περιέγραψε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι 413 σκοτώθηκαν και 3.551 τραυματίστηκαν στο Σουδάν από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από έξι ημέρες.
Μεταξύ 10.000 και 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τη χώρα, από τη στιγμή που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Εργαζόμενος του ΟΗΕ έπεσε νεκρός στο Σουδάν
Ένας εργαζόμενος στον ανθρωπιστικό τομέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα σε μάχες στο Σουδάν, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
«Με βαριά καρδιά επιβεβαιώνω τον θάνατο ενός αφοσιωμένου μέλους του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Σουδάν σήμερα το πρωί, όταν το ιδιωτικό όχημα με το οποίο ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του νοτίως της πόλης Ελ Ομπέιντ επλήγη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο.
«Έχω λυπηθεί βαθύτατα από τον θάνατο του συναδέλφου μας και συμμετέχω μαζί με τη σύζυγό του, το νεογέννητο παιδί του και την ομάδα μας στο Σουδάν στο πένθος», πρόσθεσε ο Βιτορίνο.
Ο 49χρονος εργαζόμενος σουδανικής υπηκοότητας ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του σε περιοχή κοντά στο Ελ Ομπέιντ, μια πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όταν επλήγη από διασταυρούμενα πυρά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Τρείς εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ σκοτώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα στις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν από τα μέσα Απριλίου μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών.
Η σύγκρουση έχει φέρει αντιμέτωπες στρατιωτικές μονάδες πιστές στον Μπουρχάν, τον επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου του Σουδάν και του τακτικού στρατού, με τις RSF, υπό την ηγεσία του Χεμέντι, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου.
Η διαμάχη τους για την εξουσία έχει εκτροχιάσει τη μετάβαση προς την πολιτική διακυβέρνηση και έχει εγείρει φόβους για έναν μακρύ, βίαιο εμφύλιο πόλεμο.
Ανησυχία για τους Έλληνες που διαμένουν στο Σουδάν
Οι δύο Έλληνες τραυματίες έχουν πλέον μετακινηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης μακριά από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν έξω από την πόλη Χαρτούμ, στο Σουδάν και βρίσκονται σχετικά ασφαλείς σε σπίτι.
Ο ένας από τους δύο είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο ο δεύτερος έχει στο πόδι του θραύσματα και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτό οι γιατροί λόγω των πυρών και των εκρήξεων στους δρόμους της πόλης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση» στο Σουδάν.
Όπως γνωστοποιούν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν.
Το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους συνδράμει και να φροντίσει για τον απεγκλωβισμό τους μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας, σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.