02:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σουδάν: Νέες συγκρούσεις σε Χαρτούμ και Νταρφούρ – Χιλιάδες πολίτες διέφυγαν σε Αιθιοπία και Αίγυπτο

Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν / Φωτογραφία: Twitter

Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν / Φωτογραφία: Twitter

27.04.2023
19:43
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2023 • 23:11
Παρά την εκεχειρία η κατάσταση στο Σουδάν είναι έκρυθμη

Οι φονικές μάχες, που φέρνουν αντιμέτωπους παραστρατιωτικούς με τις ένοπλες δυνάμεις, εισήλθαν σήμερα στην 13η ημέρα τους στο Σουδάν, καθώς χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην περιφέρεια του Νταρφούρ όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός.

Πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, όπου τα στρατεύματα των δύο αντίπαλων στρατηγών, που δίνουν μάχη για την εξουσία, ανταλλάσσουν πυρά πολυβόλων και βαρέων όπλων, αναφέρουν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, παρά την εκεχειρία των 72 ωρών που συνήφθη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας και τέθηκε σε εφαρμογή προχθές, Τρίτη.

Οι βιαιότητες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών.

Πολυάριθμες προσπάθειες για να σιωπήσουν τα όπλα έχουν αποτύχει από την αρχή της σύγκρουσης, στις 15 Απριλίου, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστού ως «Χεμέντι».

Ο στρατός δέχθηκε να στείλει αντιπρόσωπο στην Τζούμπα

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ο στρατός ανακοίνωσε πως δέχθηκε να στείλει έναν αντιπρόσωπο στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του γειτονικού Νότιου Σουδάν, για συνομιλίες με τις ΔΤΥ «με πρωτοβουλία του IGAD», του περιφερειακού συνασπισμού της Ανατολικής Αφρικής.

Ο στρατηγός Μπουρχάν είπε πως δέχθηκε να συζητήσει μια παράταση της εκεχειρίας των 72 ωρών, η οποία πρόκειται να λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα και συνολικά δεν έγινε πολύ σεβαστή.

Οι παραστρατιωτικοί, από την πλευρά τους, δεν σχολίασαν αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.193 έχουν τραυματισθεί από την αρχή της σύγκρουσης, όμως ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι «εξαιρετικά κακή», αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σααμπάν, ένας σύρος υπήκοος που περιμένει στο Πορτ Σουδάν για να αναχωρήσει από τη χώρα: «Το μόνο που θέλουμε είναι να φθάσουμε ασφαλείς στην Τζέντα (στη Σαουδική Αραβία) ή στη Συρία. Το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουμε από το Σουδάν».

Πέρα από την πρωτεύουσα, βιαιότητες σημειώνονται από την αρχή της σύγκρουσης και σε άλλες περιφέρειες, κυρίως στο Δυτικό Νταρφούρ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λεηλασίες, φόνοι και πυρπολήσεις κατοικιών έχουν σημειωθεί στην Ελ-Γκενέινα, τη μεγαλύτερη πόλη αυτής της περιφέρειας η οποία συνορεύει με το Τσαντ.

Σουδάν: Πάνω από 3.500 άνθρωποι διέφυγαν στην Αιθιοπία

Πάνω από 3.500 άνθρωποι από περισσότερες από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλοί Τούρκοι, διέφυγαν στην Αιθιοπία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Σουδάν από τις 21 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των αφιχθέντων από το Σουδάν, ο ΔΟΜ σημείωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία του στην μεθοριακή περιοχή της Μετέμα, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Αιθιοπία, στην περιφέρεια Αμχάρα, όπου βρίσκεται αρτηρία που συνδέει τη χώρα με την σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Πάνω από το 40% των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στην Αιθιοπία είναι Τούρκοι και το 14% είναι Αιθίοπες, διευκρίνισε στο AFP ο Έρικ Μαζάνγκο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του διεθνούς αυτού οργανισμού στην Αιθιοπία, σε μήνυμά του που ελήφθη σήμερα.

«Οι αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά τις πέντε τελευταίες μέρες, περνώντας από τις 200 καταγεγραμμένες μεταξύ της 21ης και της 22ας Απριλίου στις 350 στις 23, σε πάνω από 1.500 στις 24 και σε 1.300 στις 25» του μήνα, πρόσθεσε.

Σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τροφή και φάρμακα

Οι συγκρούσεις από τις 15 Απριλίου στο Σουδάν, κυρίως στο Χαρτούμ, ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις νερού, τροφής, φαρμάκων και καυσίμων.

«Ο ΔΟΜ Αιθιοπίας έχει δεχθεί αιτήματα από πρεσβείες για να βοηθήσει στην υποδοχή και τη μεταφορά περίπου 700 πολιτών τρίτων χωρών που έρχονται στην Αιθιοπία διασχίζοντας τα σύνορα με το Σουδάν», συνέχισε.

Ο ΔΟΜ άρχισε εξάλλου να παρέχει τη βοήθειά του, ιδιαίτερα για την μεταφορά των αφιχθέντων από την Μετέμα προς την Γκόνταρ, την κύρια πόλη της Αμχάρα, και την Αντίς Αμπέμπα, όπως και για την διαμονή τους σε κάποια από τα διαμετακομιστικά κέντρα του.

Υπάρχουν βασικές ανάγκες για νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως και για τροφή, στέγη στις ζώνες αναμονής, ιατρική περίθαλψη και μέσα μεταφοράς, κατέληξε ο Μαζάνγκο.

Σουδάν: Η Κίνα έχει απομακρύνει 1.300 πολίτες

Η Κίνα έχει ήδη απομακρύνει 1.300 πολίτες της από το Σουδάν, κυρίως με τη βοήθεια πολεμικών πλοίων, που διέσωσαν επίσης τους πολίτες πέντε άλλων χωρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Σουδάν επικρατεί χάος από τα μέσα Απριλίου, λόγω των συγκρούσεων για την εξουσία μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών. Έως τώρα έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

Πολλές χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους –με θαλάσσια, εναέρια ή χερσαία μέσα. Οι προσπάθειές τους εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη κατάπαυση πυρός 72 ωρών.

«Έως τώρα, πάνω από 1.300 Κινέζοι πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί με ασφάλεια», δήλωσε σήμερα η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Δήλωσε ότι πολλοί εγκατέλειψαν το Σουδάν με πλοία που έστειλε το πολεμικό ναυτικό της Κίνας.

Στην αρχή της εβδομάδας το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι 1.500 Κινέζοι ζούσαν στη χώρα πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών.

«Βοηθήσαμε τους πολίτες πέντε χωρών να απομακρυνθούν από το Σουδάν σε κινεζικά πλοία», δήλωσε η Μάο Νινγκ, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι οι χώρες αυτές. «Άλλες χώρες έχουν ζητήσει επίσης τη βοήθειά μας για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Είναι η τρίτη φορά που το πολεμικό ναυτικό της Κίνας αποστέλλει πλοία για αποστολές απεγκλωβισμού πολιτών στο εξωτερικό, μετά από τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Λιβύη το 2011 και την Υεμένη το 2015.

Πάνω από 14.000 Σουδανοί έχουν εισέλθει στην Αίγυπτο από την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν

Περισσότεροι από 14.000 Σουδανοί και 2.000 υπήκοοι από άλλες χώρες έχουν περάσει τα σύνορα, και εισήλθαν στην Αίγυπτο, μετά την έναρξη των φονικών μαχών μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών στο Σουδάν στις 15 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι φονικές μάχες, που φέρνουν αντιμέτωπους παραστρατιωτικούς με τις ένοπλες δυνάμεις, εισήλθαν σήμερα στην 13η ημέρα τους στο Σουδάν, καθώς χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην περιφέρεια του Νταρφούρ όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, έχουν τραυματίσει χιλιάδες, κατέστρεψαν νοσοκομεία και άλλες υποδομές και έκαναν από δύσκολη έως αδύνατη τη διανομή τροφίμων στο κράτος των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειαζόταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει.

Για να γλυτώσουν από τις συγκρούσεις, πολλοί κάτοικοι, ιδιαίτερα της πρωτεύουσας Χαρτούμ, κινούνται μαζικά προς το βόρειο τμήμα της χώρας προσπαθώντας να φτάσουν στην Αίγυπτο, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.200 χλμ. με το Σουδάν.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση