03:25
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:25
22/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σομαλία: Το πρώτο μέσο ενημέρωσης αποκλειστικά από γυναίκες

Γυναίκες στη Σομαλία

Γυναίκες στη Σομαλία

13.04.2022
14:05
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2022 • 16:51
Το πρώτο μέσο ενημέρωσης στη Σομαλία αποκλειστικά από γυναίκες

Το πρώτο μέσο ενημέρωσης στη Σομαλία που λειτουργεί αποκλειστικά από γυναίκες έχει δοθεί ήδη στην κυκλοφορία.

Σκοπός να διευρύνει το πεδίο των ΜΜΕ στη χώρα. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Bilan» χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ και θα ασχολείται με θέματα όπως η έμφυλη βία, οι γυναίκες στην πολιτική και η επιχειρηματικότητα στις γυναίκες ενώ θα εκπέμπει σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και Ίντερνετ.

Το πρώτο μέσο ενημέρωσης στη Σομαλία, αποκλειστικά από γυναίκες λειτούργησε, σύμφωνα με τον Guardian, δημιουργώντας μία σπάνια ευκαιρία για τις γυναίκες δημοσιογράφους στη χώρα να ερευνήσουν και να δημοσιεύσουν ιστορίες που θέλουν να πουν.

Γυναίκες στη Σομαλία
Γυναίκες στη Σομαλία

Το σημαντικό σημείο στο εν λόγω εγχείρημα είναι ότι με επικεφαλής μία από ελάχιστες γυναίκες παραγωγούς της Σομαλία, μία ομάδα έξι ατόμων θα έχει την αυτονομία να αποφασίζουν μόνες τους για το περιεχόμενο του μέσου.

«Θέλουμε να καλύψουμε αυτά τα θέματα και να αμφισβητήσουμε τις κοινωνικές πεποιθήσεις ότι οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι», δήλωσε η αρχισυντάκτρια, Nasrin Mohamed Ibrahim, η οποία εργάζεται ως δημοσιογράφος για 12 χρόνια και είναι ιδρυτικό μέλος του Γυναικείου Οργανισμού Δημοσιογραφίας της Σομαλίας.

Σημειώνεται πως οι γυναίκες που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σομαλία αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, από την αγνόηση και την άρνηση προαγωγής έως τον εκφοβισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση. «Οι άντρες πιστεύουν ότι πρέπει να διαβάζεις τις ειδήσεις και να πηγαίνεις σπίτι», είπε η 27χρονη Nasrin.

Η 25χρονη βοηθός αρχισυντάκτη του «Bilan», Fathi Mohamed Ahmed, είπε ότι η σεξουαλική παρενόχληση ήταν ένα έντονο φαινόμενο στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και ότι έπρεπε να αναπτύξει τακτικές για να αποτρέψει τέτοιες συμπεριφορές από άνδρες συναδέλφους. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στη Σομαλία είναι η κακοποίηση, ειδικά από άνδρες δημοσιογράφους», είπε. «Προσφέρονται να σε βοηθήσουν, αλλά μόνο αν τους δώσεις κάτι σε αντάλλαγμα».

Η Αχμέτ συμπλήρωσε: «Οι άντρες μου έχουν πει πράγματα όπως ”είσαι όμορφη, μου αρέσει το σώμα σου” και μόνο όταν είπα ότι αρραβωνιάζομαι, σταμάτησαν».

Γυναίκες στη Σομαλία
Γυναίκες στη Σομαλία

Τι είναι το πρόγραμμα «Bilan»

Το «Bilan», που σημαίνει φωτεινό και καθαρό στη Σομαλία, θα έχει έδρα στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, στο Dalsan Media Group, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Θα δημοσιεύει νέα και θα παρέχει εκπαίδευση και καθοδήγηση από καταξιωμένους Σομαλούς και διεθνείς δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Lyse Doucet και Razia Iqbal του BBC, Lyndsey Hilsum του Channel 4 και Mohammed Adow στο Al Jazeera. Επίσης, εξάμηνη πρακτική άσκηση θα προσφερθούν στις καλύτερες τελειόφοιτες φοιτήτριες δημοσιογραφίας σε δύο πανεπιστήμια στο Μογκαντίσου.

Χρηματοδοτούμενο από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το έργο είναι πιλοτικό για ένα έτος, αλλά η Jocelyn Mason, μόνιμος εκπρόσωπος του UNDP στη Μογκαντίσου, είναι πεπεισμένη ότι θα γίνει μόνιμη εγκατάσταση και μπορεί επίσης, να επεκταθεί σε άλλες περιοχές της Σομαλίας. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι για τη σκηνή των σομαλικών μέσων ενημέρωσης, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για γυναίκες δημοσιογράφους και φωτίζοντας θέματα που έχουν αγνοηθεί, ιδιαίτερα εκείνα που είναι σημαντικά για τις γυναίκες», είπε η Mason.

Μάλιστα, στην ομάδα του Bilan υπάρχει μία γυναίκα που αφήνει την οικογένειά της για πρώτη φορά για να εργαστεί στη Μογκαντίσου. «Προέρχομαι από μια αγροτική φυλή που δεν θέλει κανένα από τα μέλη της να γίνει δημοσιογράφος, ειδικά νεαρές γυναίκες», είπε η Shukri Mohamed Abdi. «Ερχόμαστε από ένα μέρος όπου η έννοια του να είσαι δημοσιογράφος δεν υπάρχει».

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, η Kiin Hasan Fakat, μεγάλωσε σε έναν από τους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς Dadaab στην Κένυα. Ελπίζει ότι το «Bilan» θα προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες να πουν τις ιστορίες τους. «Ρωτήστε οποιονδήποτε Σομαλό από ποιον εξαρτώνται. Πάντα θα λένε από τη μητέρα τους. Τα πάντα στη Σομαλία εξαρτώνται από τις γυναίκες: Η οικονομία, το σπίτι, τα παιδιά, η οικογένεια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση