Το υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας άνοιξε χθες Τρίτη (15/02) την πλατφόρμα για τις εγγραφές για το νέο εμβόλιο της Novavax κατά του κορονοϊού, το οποίο οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα πείσει τους σκεπτικιστές καθώς παρασκευάστηκε σύμφωνα με μια πιο συμβατική τεχνολογία.
Η Σλοβακία, χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, παρουσιάζει ποσοστό εμβολιασμού από τα πιο χαμηλά της ΕΕ, με μόνο το 51% του πληθυσμού εμβολιασμένο με δύο δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
«Οι εγγραφές θα αρχίσουν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου και η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού στο τέλος του μήνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Ζουζάνα Ελιάσοβα.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας ως το πέμπτο επίσημο εμβόλιο στην ΕΕ.
Τι λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τότε ότι ήλπιζε πως το εμβόλιο, με την ονομασία Nuvaxovid, θα «μπορεί να είναι μια ισχυρή ενθάρρυνση για τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που δεν έκαναν την αναμνηστική τους δόση!».
Οι Σλοβάκοι ανοσολόγοι χαιρέτισαν επίσης το νέο εμβόλιο. «Ανυπομονώ να αρχίσει η χρήση του Nuvaxovid γιατί μπορεί να αυξήσει τη βούληση των Σλοβάκων να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πέτερ Βισολάζσκι, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης των γιατρών.
Το εμβόλιο της Novavax βασίζεται στη λεγόμενη τεχνολογία των πρωτεϊκών υποενοτήτων, η οποία είναι δοκιμασμένη, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά ασθενειών όπως η ηπατίτιδα Β και ο κοκκύτης.
Σύμφωνα με τον Βισολάζσκι, το γεγονός ότι τα προηγούμενα εμβόλια για τον κορονοϊό δοκιμάστηκαν σε βλαστοκύτταρα από έμβρυα που είχαν αποβληθεί μπορεί να αποθάρρυνε τους πιστούς Σλοβάκους από το να εμβολιαστούν.
«Η χρήση μιας τεχνολογίας δοκιμασμένης και πιο συμβατικής μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό επιχείρημα στη Σλοβακία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Σλοβακία παρήγγειλε 600.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax, από τις οποίες οι πρώτες 34.000 δόσεις αναμένεται να φθάσουν την προσεχή εβδομάδα, διευκρίνισε η Ελιάσοβα.
Άλλες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία, επίσης παρήγγειλαν το Nuvaxovid. Το εμβόλιο εγκρίθηκε και στη Βρετανία.