04:17
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:17
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Για «σκόπιμες ενέργειες» στους Nord Stream 1 και 2 κάνει λόγο η Ε.Ε. – Σε εκρήξεις οφείλονται οι δονήσεις (βίντεο)

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream / Φωτογραφία: ΕΡΑ

28.09.2022
11:04
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 • 13:58
Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους». «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Λίντε: «Οι διαρροές στον Nord Stream δεν συνιστούν επίθεση»

Την ίδια στιγμή, η πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία, δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

«Αυτό δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία διότι δεν ήταν στην επικράτειά μας», σημείωσε η Λίντε. «Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε υποστήριξη για να βρεθεί τι συνέβη, πρόσθεσε η Λίντε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν ενημερωθεί.

Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι μεγάλες διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκαν από σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και των δύο.

Ωστόσο οι εκρήξεις σημειώθηκαν εκτός των χωρικών υδάτων και των δύο χωρών, σημείωσαν. Οι εκρήξεις στους Nord Stream 1 και 2 δεν αντιπροσωπεύουν άμεση στρατιωτική απειλή ούτε συνιστούν επίθεση στην Σουηδία ή τη Δανία, ανακοίνωσαν εξάλλου αργά χθες το βράδυ οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Δανίας.

Η διαρροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream στην Βαλτική Θάλασσα
Η διαρροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream στην Βαλτική Θάλασσα / Φωτογραφία: Twitter/forsvaretdk

Φον ντερ Λάιεν: Σε «δολιοφθορά» οφείλονται οι διαρροές στους Nord Stream

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Τη Ρωσία «δείχνουν» οι Νορβηγοί για τις διαρροές στους Nord Stream

Η Νορβηγία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Σε εκρήξεις οφείλονται οι δονήσεις στο σημείο

Την ίδια ώρα, βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βαλτική Θάλασσα οφειλόταν σε εκρήξεις και όχι σε σεισμούς ή κατολισθήσεις του εδάφους, δήλωσε απόψε ο Σουηδός σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ.

Η υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών της Δανίας ανέφερε επίσης ότι οι δύο δονήσεις που καταγράφηκαν τη νύχτα της Δευτέρας από σεισμογραφικούς σταθμούς στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία παρέπεμπαν περισσότερο σε εκρήξεις παρά σε σεισμούς.

Η πρώτη δόνηση καταγράφηκε στις 00.03 (GMT) και ήταν 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δεύτερη, πέντε ώρες αργότερα, ήταν 2,1 βαθμών της ίδιας κλίμακας.

Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για επιθέσεις στους Nord Stream

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

Νέο άλμα 12% στο φυσικό αέριο

Με νέα ισχυρή αύξηση κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου η Ρωσία υποδήλωσε ότι ενδέχεται να διακόψει τις ροές μέσω της Ουκρανίας, την τελευταία διαδρομή που συνεχίζει να παρέχει το καύσιμο στη Δυτική Ευρώπη.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) με άλμα 13,1% που φέρνει την τιμή του στα 210 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η νέα κλιμάκωση εντείνει την ενεργειακή σύγκρουση της Μόσχας με τις Βρυξέλλες στον απόηχο των μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, για τις οποίες οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι ήταν αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς.

Η κατάσταση αυξάνει τις ανησυχίες για ελλείψεις κατά την περίοδο θέρμανσης που πλησιάζει, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να γεμίσουν γρήγορα τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στη νέα αντιπαράθεση, η κρατική ρωσική Gazprom προειδοποίησε χτες, Τρίτη, ότι οι ροές μέσω της Ουκρανίας ενδέχεται να διακοπούν λόγω νομικής διαμάχης με τον τοπικό διαχειριστή Naftogaz.

Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει συνεχή ροή φυσικού αερίου
Φυσικό αέριο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό η δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί πλήρως από τις ροές φυσικού αερίου, ενώ θα απομείνει σε λειτουργία μόνο ο αγωγός TurkStream που στέλνει αέριο στην Τουρκία και σε ορισμένες χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προς το παρόν πάντως, ο εφοδιασμός μέσω Ουκρανίας διατηρούταν σήμερα σταθερός αλλά στα μειωμένα επίπεδα που έχει βρεθεί μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η αγορά του φυσικού αερίου είχε δείξει τάσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης των πιέσεων την τελευταία εβδομάδα, με τις τιμές να υποχωρούν αισθητά από τα υψηλά του Αυγούστου, ωστόσο οι ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις χτες στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα άλλαξαν άρδην το τοπίο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αγωγός μετά τις ζημιές που υπέστη δεν θα είναι σε θέση να μεταφέρει φυσικό αερίο στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαλείφοντας και τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν απομείνει να τον επαναφέρει κάποια στιγμή σε λειτουργία η Μόσχα.

Έτσι, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την αφήνει ακόμα περαιτέρω εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες διακοπές εφοδιασμού από τις ΗΠΑ.

Την ώρα μάλιστα που ο τυφώνας Ίαν πλησιάζει στον Κόλπο του Μεξικού και οδήγησε στο προληπτικό κλείσιμο ορισμένων εγκαταστάσεων εξόρυξης ενεργειακών προϊόντων, εγείροντας ανησυχίες για τη συγκεκριμένη πηγή εφοδιασμού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση