Λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, ο Σηκουάνας έχει μπει σε πρόγραμμα καθαρισμού, που ορίζει την «συντριπτική» βελτίωση της ποιότητας του νερού καθώς εκεί θα διεξαχθεί το τρίαθλο, αλλά και σειρά εκδηλώσεων.
Παρά το γεγονός ότι αποκαλείται ο πιο ρομαντικός ποταμός στον κόσμο, ο Σηκουάνας ήταν σχεδόν οικολογικά νεκρός στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Αποτέλεσε έμπνευση για τραγούδια, ποίηση και άλλες μορφές τέχνης αλλά ο Σηκουάνας ήταν στην πραγματικότητα πράσινο-καφέ και αποκρουστικός, με ό,τι λογής αντικείμενο να έχει καταλήξει στον πάτο του.
Το έργο των 2,3 δισ. δολαρίων για τον καθαρισμό του, ξεκίνησε λίγο μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και μέχρι το 2018 είχε ήδη εγκριθεί ένας νόμος, που επιβάλλει στα πλωτά σπίτια του Σηκουάνα να δένουν ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε χώρο για λύματα. Μέχρι τώρα τα λύματα κατέληγαν απευθείας στον Σηκουάνα.
Σε μια έρευνα, που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αποκαλύφθηκε ότι η ποιότητα του νερού ήταν «συντριπτικά καλή» και έτοιμη να φιλοξενήσει κολυμβητές όπως ο Γάλλος τριαθλητής Thibaut Rigaudeau.
«Εμείς θα είμαστε οι «δοκιμαστές», ελπίζω να μην αρρωστήσουμε», είπε ο Rigaudeau στο ABC News Australia, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του κάνουν ήδη ερωτήσεις όπως «φοβάσαι να κολυμπήσεις στον Σηκουάνα; Φαίνεται αηδιαστικός».
Ο Σηκουάνας έχει έναν ακόμα σημαντικό σκοπό: θα είναι το επίκεντρο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που για πρώτη φορά στην ιστορία θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος της όχθης ποταμού και πάνω σε αυτόν, αντί για ένα στάδιο.
Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθούν για την βελτίωση του νερού στον Σηκουάνα μαζί με εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κατά μήκος στις όχθες του και στον παραπόταμο του Marne.
Ένας αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz του Παρισιού και μπορεί να αποθηκεύσει έως και 20 ολυμπιακές πισίνες βρώμικου νερού προκειμένου να μην καταλήξει ακατέργαστο στον Σηκουάνα.
Αλλά το μεγαλόπνοο έργο αποσκοπεί σε ένα καθαρό Σηκουάνα και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Βασικός στόχος είναι να μπορεί να γίνει πεδίο για κολύμπι σε πέντε σημεία, ώστε οι Παριζιάνοι να μπορούν αν απολαμβάνουν το καλοκαιρινό τους μπάνιο στο ποτάμι.