Quantcast
20:43
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:43
06/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σφυροκοπά το Κίεβο η ρωσική στρατιωτική μηχανή – Στόχος η ανατροπή Ζελένσκι, «συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν»

Ρώσος στρατιώτης νεκρός πλάι σε τεθωρακισμένο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ρώσος στρατιώτης νεκρός πλάι σε τεθωρακισμένο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

25.02.2022
21:18
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2022 • 9:27
Οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν το Κίεβο και να ανατρέψουν τον Ζελένσκξι

Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Κίεβο, με τη Μόσχα να επιδιώξει την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι,  ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Βρετανίας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν την πορεία τους, σε δύο άξονες, προς το Κίεβο. Ο στόχος τους είναι να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του πληθυσμού και να αλλάξουν το καθεστώς, είπε ο Τζιμ Χόκενχαλ.

«Η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων σε στόχους στο Κίεβο. Εκτοξευτήρες πυραύλων χρησιμοποιήθηκαν στο Τσερνίχιφ και το Χαρκίβ (Χάρκοβο)», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χόκενχαλ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και επικεντρώνονται στην υπεράσπιση σημαντικών πόλεων σε όλη την Ουκρανία.

Σημαντική η αντίσταση στη ρωσική εισβολή

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε από την πλευρά του ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

Εικόνα από τη βομβαρδισμένη Ουκρανία
Εικόνα από τη βομβαρδισμένη Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη», προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος. «Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) ο Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν», συμπληρώνει.

Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν

«Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο. «Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε. «Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».

Παραμένει στο Κίεβο ο Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε με βίντεό του τις φήμες που τον ήθελαν να εγκαταλείψει το Κίεβο.  Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», είπε ο Ζελένσκι.

Δίπλα του εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, καθώς δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντηση στο Μινσκ για να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου. Όμως ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενώ έχει δεχτεί τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, αρνήθηκε το Μινσκ ως το μέρος της συνάντησης αυτής.

Μάλιστα όπως κυκλοφόρησε από πλευράς Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας αντιπρότεινε την Πολωνία και συγκεκριμένα την πόλη της Βαρσοβίας.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε αργότερα σήμερα την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1497270216191000588?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497270216191000588%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.co.uk%2Fnews%2Flive%2Fworld-europe-60517447

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή.

Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

Μόλις το ένα τρίτο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους».

Στρατεύματα της Ρωσίας
Στρατεύματα της Ρωσίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η πόλη Χάρκοβο δεν έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού και σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε αυτήν τη ζώνη, είπε ο αξιωματούχος.

Στον νότο, η επίθεση εναντίον της Χερσώνας συνεχίζεται, όμως έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, με μια αποβίβαση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εκρήξεις κοντά σε εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε αργά το βράδυ ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν με μικρή χρονική διαφορά, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης.

«Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στο Κίεβο βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους.

«Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Κίεβο, μία ημέρα μετά την μαζική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία αναπτύχθηκε από τρία διαφορετικά σημεία στον χάρτη.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πάνω από την πόλη και σε πολλές συνοικίες ακούστηκαν βαριά πυρά και εκρήξεις, καθώς ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πλησίαζαν από τα βορειοδυτικά. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Υπήρξαν επίσης σημαντικές μάχες κοντά στο Ιβάνκιβ, περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά του Κιέβου, και ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κίεβο από τα ανατολικά.

Επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πίεση εντεινόταν επίσης γύρω από το Τσερνίχοφ, περίπου 90 μίλια βορειοανατολικά του Κιέβου, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να παρακάμψουν την πόλη και να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα μέσω του δρόμου Ε95 προς το Κόζελεκ και τελικά προς τα ανατολικά προάστια του Κιέβου. Ανατολικότερα, περίπου 125 μίλια από την πρωτεύουσα, η πόλη Κόνοτοπ χάθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλού, οι δυνάμεις στην Ουκρανία πιστεύεται ότι κρατούσαν γερά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ενώ η ανατολική πόλη του Χάρκοβο, η οποία έχει πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, περικυκλωνόταν σταδιακά από ρωσικά στρατεύματα.

Την Πέμπτη, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία από πολλαπλά μέτωπα, βάζοντας έτσι ολέθριο τέλος σε εβδομάδες άκαρπων διπλωματικών προσπαθειών των δυτικών ηγετών για την αποτροπή του πολέμου στην περιοχή.

Πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ
Πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ

Μάχες και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα γύρω και καθ’ οδόν προς το Κίεβο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας φιλόδοξης επίθεσης από ελικόπτερα στη στρατιωτική αεροπορική βάση Χοστόμελ.

Η Ουκρανία έχασε επίσης χθες τον έλεγχο της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνομπίλ στα βόρεια, όπου μαίνονταν μάχες μετά τη διέλευση ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία. Μια ρωσική γραμμή πέρασε από το συνοριακό πέρασμα Σενκίβκα κοντά στο Τσερνίχοφ.

Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την πρώτη μέρα της επιδρομής στην Ουκρανία.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση